Legea taxei pentru returnarea sticlelor a intrat în vigoare, dar nimeni nu știe încă de ea

S-au pornit discuțiile despre „prea cunoscuta” taxă de 50 de bani pe sticlele reutilizabile. Legea a intrat deja în uz, însă foarte puțină lume a auzit de ea. De dragul unui experiment, unii reporteri au făcut o mică încercare să vadă cum se aplică schimbările.

Pentru început, producătorii trebuie să scrie pe etichetă dacă ambalajul respectiv se poate reutiliza, iar taxa trebuie predată pe un bon fiscal.

Reporterii care au vrut să facă o încercare au aflat într-un tur al magazinelor că angajații habar nu au de această nouă lege, iar spațiile de depozitare nu există.

„Foarte bună! Foarte bună! La mine se strâng sticle întregi şi le arunc şi mă doare sufletul. Foarte bună!”, a fost reacția clienților care au auzit pentru prima oară vestea că pot returna sticlele goale înapoi în magazine.

De ieri clienții ar fi putut să își înapoieze sticlele de un litru și de 0,3 litri în magazine. Acestea se vând cu o taxă de 50 de bani iar suma poate fi primită înapoi dacă se vor prezenta la casă cu sticlele golite și cu bonul pe care trebuie să fie menționat că sticla poate fi valorificată.

80% din sticlele pe care magazinele (cu o suprafață mai mare de 400 de metri pătrați) le vând, trebuie returnate până în anul 2021 producătorilor, pentru a fi folosite din nou. Bineînțeles, magazinele trebuie să își găsească spații pentru a depozita sticlele goale.

„Ca orice proces care se află încă la început, probabil va fi nevoie de o anumită peridoadă de timp. Este foarte posibil să fie nevoie şi de anumite reglaje fine”, a declarat directorul Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România.

De exemplu, în prezent, se reutilizează 20% din sticlele de bere care sunt primite înapoi de la barurile și restaurantele din România.

„Pentru ca acest sistem să aibă succes şi să ajungă cu adevărat la consumator, este important ca reţelele de magazine din comerţul modern să dezvolte mecanismele prin care să recupereze aceste ambalaje”, a declarat directorul general al Asociației Berarilor Români.

Planurile de viitor sunt ca sticlele dar și ambalajele de plastic sau metal să fie returnate producătorilor.

Sursa: observator.tv

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata