Maramureş: Suspiciune de pestă porcină africană la porc domestic într-o exploataţie din localitatea Săbişa

26

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Maramureş a fost notificată de către medicul veterinar concesionar din cadrul Circumscripţiei Sanitar-Veterinare Seini asupra unei suspiciuni de pestă porcină africană la o exploataţie din Săbişa, a informat public, marţi, instituţia.

Conform aceleiaşi surse, în exploataţia respectivă existau trei şapte porci. Specialiştii DSVSA Maramureş au recoltat probe în regim de urgenţă, acestea fiind analizate în cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Maramureş, având rezultatul pozitiv la Pesta Porcină Africană.

„În regim de urgenţă au fost trimise probe la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti (I.D.S.A.) – în scopul confirmării diagnosticului şi o echipă de specialişti ai D.S.V.S.A. Maramureş a aplicat primele măsuri în focarul suspect (eutanasierea porcilor rămaşi în exploataţie, îngroparea acestora, dezinfecţia focarului, marcarea exploataţiei suspecte). A fost începută ancheta epidemiologică, catagrafierea exploataţiilor din zonă, urmând a fi stabilite în funcţie de rezultatul comunicat de I.D.S.A. Bucureşti zona de protecţie şi zona de supraveghere în jurul exploataţiei suspecte”, a menţionat în informarea publică instituţia

DSVSA Maramureş a făcut precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social şi economic.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News