Moscova ar putea anunța organizarea unui referendum ”ilegitim” în zonele ocupate din Ucraina

23

Moscova face primul demers privind unirea cu Rusia şi ar putea avea loc chiar în această săptămână. În acest sens, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, trage un semnal de alarmă și prezintă cele mai recente informații.

Este un semnal de alarmă la nivel mondial. Planurile lui Vladimir Putin încep deja să fie puse în aplicare. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, anunță că în această săptămână Moscova ar putea anunța organizarea unui referendum ”ilegitim” în zonele din Ucraina pe care le-a ocupat până acum.

În opinia oficialului american, mișcarea pe care Moscova o are în plan are ca scop o încercare de a justifica o anexare a teritoriilor ucrainene la Rusia, informează AFP.

În plus, Kirby susține că există informații solide deținute de SUA care confirmă faptul că referendumul ar putea avea loc în Herson, Donețk, Lugansk, dar și Harkov și Zaporojie.

Rusia pregătește un referendum în zonele din Ucraina ocupate deja

În afirmaţiile sale, „Avem informaţii potrivit cărora Rusia continuă să pregătească simulacre de referendum în Herson (sud), în Zaporojie, în regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk, precum şi în Harkov”, a afirmat Kirby, purtător de cuvânt al executivului american pentru probleme de securitate naţională.

Totodată, el a mai explicat că Vladimir Putin ar fi dat deja ordinul privind organizarea acestor referendumuri într-un timp  foarte scurt.

Astfel, „Conducerea rusă a dat ordinul de a pregăti desfăşurarea acestor referendumuri. De fapt, noi ne aşteptăm la un anunţ rus cu privire la primul sau primele astfel de simulacre de scrutinuri înainte de sfârşitul acestei săptămâni”, a adăugat Kirby, potrivit AFP.

Oficialul american susține însă că SUA, dar și restul țărilor vor considera orice tentativă care are ca scop controlul unui stat suveran drept ”ilegitimă. „SUA şi comunitatea internaţională au fost foarte clari: orice tentativă menită să controleze un teritoriu suveran al Ucrainei va fi considerată ilegitimă”, a continuat el.

Rezultatele de la referendumuri ar putea fi manipulate

În ceea ce privește rezultatele pe care Rusia le-ar putea obține la referendum, oficialul american se așteaptă la o manipulare a acestora, doar pentru a părea în final că Ucraina își dorește să se unească cu Rusia.

În viziunea sa, „Rusia va manipula rezultatele acestor referendumuri, pentru a pretinde că poporul ucrainean vrea alipirea la Rusia. Aceasta este pur şi simplu fals”, a mai acuzat purtătorul de cuvânt al executivului american pentru probleme de securitate naţională.

Menționăm faptul că precizările acestuia vin în condițiile în care mai multe sondaje realizate în ultimele luni confirmă faptul că peste 90% dintre ucraineni nu își doresc alipirea la Rusia.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro