O carte pe zi

 „Spioni fără țară. Vieți secrete în momentul nașterii statului Israel” de Matti Frie

O carte istorică despre Orientul Mijlociu în urmă cu mai bine de 70 de ani și despre nașterea statului israelian.

O carte despre activitatea a patru spioni evrei din ţările arabe, între 1948 şi 1949, toţi aflați pe atunci sub 25 de ani, care sub deghizarea unor oameni de rând, vânzători la băcănie sau proprietari ai unei vulcanizări, culegeau şi trimiteau informaţii din Beirut în Israel prin intermediul unei staţii radio a cărei antenă era de fapt o frânghie de întins rufe.

„Regulile nescrise ale poveștilor de spionaj – precizează Matti Friedman în prefața cărții – par să necesite afirmarea hotărâtă a faptului că acțiunea eroilor lor a schimbat, dacă nu chiar cursul istoriei, măcar pe cel al războiului. Acest mod de a scrie este tentant, deși are rareori legătură cu realitatea. Cert este că nu e cazul spionilor noștri, deși contribuția lor la soarta războiului a fost semnificativă. Misiunea lor nu a culminat cu o explozie zguduitoare care a dus la evitarea unei catastrofe și nici nu a constat în rezolvarea vreunui puzzle încurcat. Importanța lor pentru istorie se afle în schimb în ceea ce s-a dovedit a fi «embrionul unuia dintre cele mai formibabile servicii de informații din lume, un început modest al unei tradiții lungi și fructuoase» – așa cum notau istoricii Benny Morris și Ian Black – «o legătură directă între începuturile amatoriste și la scară mică ale activității de informații sioniste și eforturile mai profesioniste și mai mari depuse după 1948»”.

Bine documentat, volumul oferă o incursiune interesantă în culisele începuturilor unuia dintre cele mai eficiente servicii de spionaj din lume.

Matti Friedman – „Spioni fără țară. Vieți secrete în momentul nașterii statului Israel”. Editura RAO. Traducere din limba engleză de Dan Doboș. 267 pag.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata