O parte din țară va fi lovită de un val de caniculă, în timp ce în alte părți un val de furtuni vor fi prezente

Foto: capital.ro
59

În alerta meteo a ANM, Vremea se schimbă complet în România în următoarele trei zile. Astfel, au fost emise două coduri galbene, unul de instabilitate atmosferică, dar și unul de caniculă, valabile în următoarele zile. Din prognoza meteorologilor, primul cod galben este în vigoare în cursul zilei de miercuri în intervalul orar 12.00 – 22.00.

În ceea ce privește zonele vizate, conform alertei meteo emise de ANM, în intervalul orar menționat anterior, în Moldova, local la munte, în Maramureș, Transilvania, dar și nordul Munteniei și al Dobrogei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Astfel, în zonele menționate vor fi prezente ploi torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat vijelii și grindină. Din cauza valului mare de ploi, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25…30 l/mp și pe arii restrânse 40…60 l/mp, avertizează meteorologii.

Totodată, ANM mai anunță și că fenomene specifice instabilității atmosferice se vor semnala pe arii restrânse și în restul țării.

Cod galben de caniculă în România

Un alt cod galben, de data aceasta de caniculă, este valabil în regiunile vestice și sudice. Potrivit meteorologilor, în aceste zone, canicula se va resimți puternic, iar disconfortul termic va fi unul accentuat. Astfel, în cursul zilei de miercuri și joi, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

În ceea ce privește temperaturile maxime, acestea se vor situa în general între 34 și 38 de grade, cu valori mai ridicate vineri (19 august), spre 39…40 de grade în vest și sud-vest. De cealaltă parte, temperaturile minime din timpul nopții se vor situa între 18 și 21 de grade, anunță ANM.

Canicula se va întinde și pe parcursul zilelor de joi, dar și vineri, mai precizează meteorologii.

Cum va fi vremea în București

Și în București avem o vreme caniculară. ANM a emis o prognoza specială pentru Capitală. Potrivit meteorologilor, în cursul zilei de miercuri, disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Vântul va sufla slab și moderat, iar temperaturile maxime din București ajung miercuri la 35 de grade, în timp ce minimele se vor situa între 18 și 20 de grade, anunță ANM.

Însă, spre seară însă, există posiblitatea de înnorări, dar și de averse și de descărcări electrice.

Sursa: Capital.ro