O pneumonie severă „de origine necunoscută” în Argentina

54

În Argentina, două persoane au murit în această săptămână în provincia Tucuman (nord-vestul ţării) în urma unei pneumonii severe „de origine necunoscută” care nedumereşte corpul medical, au anunţat miercuri autorităţile sanitare din această ţară.

În contextul medical, şase persoane în total, îngrijitori şi un pacient de la aceeaşi unitate de terapie intensivă a unei clinici din Tucuman, au prezentat această patologie. Una a decedat luni, alta miercuri, trei sunt spitalizate, iar o a şasea, în stare satisfăcătoare, se află în izolare la domiciliu, a precizat Ministerul Sănătăţii la nivelul provinciei Tucuman.

În precizările sale, „Aceşti pacienţi au în comun o afecţiune respiratorie severă cu pneumonie bilaterală şi prezintă o imagistică foarte asemănătoare cu cea a COVID-19, însă acesta a fost exclus”, a declarat presei ministrul sănătăţii la nivel de provincie, Luis Medina Ruiz, citat de Agerpres.

Din punct de vedere al infecţiei, aceste cazuri „au fost deja testate pentru COVID-19, gripă, virus influenza de tip A şi B, hantavirus (infecţii transmise de rozătoare) şi alţi 25 de germeni”, toate fiind negative, a adăugat el.

După părere lui Medina, ar putea fi vorba de un agent infecţios, dar nu pot fi excluse cauze toxice şi de mediu, aşa că se fac teste la apă şi la sistemele de climatizare.

„Cazurile implică cinci lucrători din domeniul sănătăţii şi un pacient aflat în unitatea de terapie intensivă a unei clinici private din San Miguel de Tucuman, care au început să prezinte simptome între 18 şi 22 august”, a precizat Ministerul Sănătăţii la nivel federal într-un comunicat.

Aşadar, „Nu au fost raportate cazuri noi din 22 august”, inclusiv în rândul contacţilor apropiaţi ai acestor pacienţi, ceea ce ministrul la nivel de provincie a calificat drept „o veste pozitivă”, dând asigurări totodată că situaţia este „sub control”. Probele au fost trimise pentru analize suplimentare la Instituto Malbran din Buenos Aires, iar rezultatele sunt aşteptate până la sfârşitul săptămânii.

Sursa: Digi24.ro