Parteneriatul Strategic dintre România și Japonia, lansat în 2021

 Președintele Klaus Iohannis și premierul Japoniei, Shinzō Abe, au stabilit ca lansarea Parteneriatului Strategic dintre România și Japonia să aibă loc în 2021, când cele două state împlinesc 100 de ani de la începutul relațiior diplomatice, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

„Președintele Klaus Iohannis și Prim-ministrul Shinzō Abe au exprimat dorința ca lansarea Parteneriatului Strategic dintre România și Japonia să aibă loc în contextul aniversării, în anul 2021, a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre cele două state, ceea ce va consolida relația bilaterală, pe baza Parteneriatului bilateral Întărit ce datează din anul 2013. Premierul nipon a arătat că viitorul Parteneriat Strategic va conduce la o relație de substanță între cele două țări, foarte strategică și puternică. La rândul său, Președintele României a subliniat că ridicarea relației la nivel de Parteneriat Strategic vine la momentul potrivit și va produce efecte benefice nu doar pe plan politic, ci și pe plan economic”, transmite Administrația Prezidențială, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Cei doi oficiali au discutat, totodată, despre strângerea cooperării în domeniul securității și apărării, inclusiv în ce privește apărarea împotriva rachetelor balistice, plecând de la experiența României cu privire la găzduirea facilității antirachetă de la Deveselu.

„Referitor la dimensiunea economică a relației bilaterale, aflată în creștere, în discuția celor doi înalți oficiali a fost exprimată speranța că vor fi stimulate investițiile japoneze în România. În egală măsură a fost amintită dorința celor două țări de strângere a cooperării în domeniul cultural, fiind evocată cooperarea excelentă ocazionată de Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu și proiectele subsecvente de colaborare.Totodată, au fost menționate teme cum ar fi situația de securitate de la Marea Neagră, fiind evocată de către Premierul nipon expertiza României, precum și din peninsula coreeană”, se mai arată în comunicatul de presă remis MEDIAFAX.

Președintele Klaus Iohannis, a avut luni, o întrevedere cu Prim-ministrul Japoniei, Abe, în marja participării la ceremoniile dedicate întronării Majestății Sale, Împăratul Naruhito al Japoniei.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata