Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat un nou decret privind eliberarea Peninsulei Crimeea de sub ocupația rusă

34

În Ucraina, preşedintele Volodimir Zelenski a creat un Consiliu Consultativ pentru eliberarea Peninsulei Crimeea carea fost anexată la Rusia din anul 2014.

Astfel, Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat un decret pentru crearea unui Consiliu Consultativ pentru eliberarea și reintegrarea Republicii Autonome Crimeea și a orașului ucrainean Sevastopol, teritorii ocupate de armata rusă.

În contextul socio-politic, acest Consiliu Consultativ va avea următoarele obiective:

  • promovarea coordonării măsurilor privind eliberarea, reintegrarea și restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei;
  • protecția drepturilor și intereselor cetățenilor Ucrainei;
  • depășirea consecințelor și compensarea prejudiciilor cauzate statului ucrainean, cetățenilor și persoanelor juridice ale acestuia din cauza agresiunii armate și a ocupării temporare a unei părți a teritoriului Ucrainei de către Federația Rusă și a proiectelor și activităților din cadrul activităților Platformei Crimeea;

În conformitatea decretului prezidențial, Andrii Iermak (șeful de cabinet al lui Volodimir Zelenski) trebuie să prezinte propuneri privind componența acestui Consiliu Consultativ în termen de o lună.

Despre aceasta, ziarul ucrainean Pravda a afirmat că Volodimir Zelenski va fi liderul acestui Consiliu Consultativ. Principalele sarcini ale acestui consiliu vor fi:

  • elaborarea de propuneri privind prioritățile activităților Consiliului;
  • activități în cadrul platformei Crimeea;
  • pregătirea de propuneri de îmbunătățire a legislației privind aspectele legate de eliberarea și reintegrarea Crimeii.

Concret, zilele trecute, o serie de explozii puternice produse la o bază militară rusă de pe coasta Crimeei a avut ramificații strategice majore, atât pentru președintele ucrainean, cât și pentru liderul rus.

S-a extins războiul în Ucraina. Crimeea a devenit parte din conflict

Martorii oculari au relatat că au auzit explozii puternice şi au observat o coloană de fum negru din direcţia bazei aeriene ruseşti de la Novofedorivka, din vestul Peninsulei Crimeea. Imagini video descrise ca fiind de la locul exploziei, postate pe reţelele sociale, aratău degajări de fum în zonă.

Însă şi imaginile surprinse din satelit par să confirme că exploziile au avariat grav mai multe avioane de război ale Rusiei. Exploziile par să demonstreze vulnerabilitatea Rusiei în utilizarea Crimeei ca și centru de transport și logistică, în timp ce se pregătește pentru o ofensivă ucraineană în Herson, în nordul Crimeei.

În contextul strategic, Rusia a trimis mii de trupe din Donbas, prin Crimeea, pentru a-și consolida pozițiile în sudul Ucrainei, informează Axios.

Aşadar, exploziile recente au adus războiul acasă, populația civilă a Rusiei fiind acum afectată. Mai multe videoclipuri cu ambuteiaje de pe podul care leagă peninsula de Rusia, în plin sezon al vacanțelor, au fost distribuite online.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata