Preşedintele Volodimir Zelenski este extrem de nervos din cauza unui raport publicat de Amnesty International

31

Un nou scandal a izbucnit la nivel internaţional în contextul războiului din Ucraina. Preşedintele Volodimir Zelenski este extrem de nervos din cauza unui raport publicat de Amnesty International, celebrul ONG care se ocupă cu apărarea drepturilor omului.

Concret, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a luat foc la adresa organizaţiei Amnesty International.

Într-un mesaj video postat joi seară, liderul de la Kiev afirmă că ONG-ul a încercat „să amnistieze statul terorist” Rusia şi să îi ajute pe terorişti. „Împărtăşiţi cu ei responsabilitatea pentru moartea oamenilor”, le-a transmis Zelenski reprezentanţilor Amnesty International.

De altfel, această reacţie vine după ce Amnesty International a acuzat Ucraina că pune în pericol civilii în contextul conflictului militar din această ţară.

În acest sens, „Organizaţia internaţională „transferă responsabilitatea de la agresor la victimă”, a mai spus Zelenski.

„Dacă cineva scrie un raport în care victima şi agresorul sunt puse într-un fel pe picior de egalitate, asta nu poate fi tolerat”

„Agresiunea împotriva statului nostru este nejustificată, invazivă şi teroristă. Dacă cineva scrie un raport în care victima şi agresorul sunt puse într-un fel pe picior de egalitate, dacă anumite date despre victimă sunt analizate şi acţiunile agresorului sunt ignorate, asta nu poate fi tolerat, a precizat acesta.

În urma acestui conflict, în Ucraina aproape 200 de clădiri religioase – temple şi case de rugăciune de diferite confesiuni – au fost avariate sau distruse de loviturile ruseşti. Aproape 900 de unităţi medicale. Peste 2.200 de instituţii de învăţământ. Zeci de universităţi, sute de şcoli şi grădiniţe.

Mai mult, ocupatorii au tras în mod deliberat artilerie şi mortiere în mod repetat asupra oamenilor care stăteau la coadă pentru apă, în autobuzele de evacuare şi în mod repetat în staţiile de transport public.

Armata rusă nu s-a abţinut nici să lovească la memorialele victimelor Holocaustului, la cimitire… La tabăra cu prizonieri de război din Olenivka. Şi nu există rapoarte despre asta dintr-un motiv oarecare. Aceasta este selectivitate imorală.

Oricine amnistiază Rusia şi care creează în mod artificial un astfel de context informaţional încât unele atacuri ale teroriştilor sunt presupus justificate sau presupus de înţeles, nu poate să nu realizeze că îi ajută pe terorişti.

Şi dacă oferiţi rapoarte manipulative, atunci împărtăşiţi cu ei responsabilitatea pentru moartea oamenilor”, afirmă Volodimir Zelenski în mesajul său video zilnic.

Ce se arată în raportul dezvăluit joi de către Amnesty International?

În ziua de  joi, 4 august, Amnesty International a acuzat că armata ucraineană a pus civili în pericol, prin stabilirea unor baze militare în şcoli şi spitale şi prin lansarea unor atacuri din zone populate cu scopul de a respinge invazia rusă, transmite News.ro.

Asemenea tactici încalcă dreptul umanitar internaţional, avertizează organizaţia de apărare a drepturilor omului.

„Sunt la fel de indignat ca voi de raportul Amnesty International. Eu îl consider nedrept”, a reacţionat imediat şi ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata