Prognoza Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) arată că în anumite zone din țară se vor înregistra temperaturi caniculare.

Foto: capital.ro
20

În prognoza sa, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru intervalul 8 – 21 august arată că regimul termic va deveni normal pentru perioada din calendar şi doar în partea de sud şi sud-est.

Totuși, în anumite zone din Moldova se vor înregistra temperaturi caniculare, ce vor ajunge la 34 – 35 de grade în anumite zile. Simultan, probabilitatea de apariţie a ploilor va fi relativ ridicată după data de 14 august.

-Vremea în Banat

În această zonă a ţării, meteorologii au explicat că intervalul va debuta cu o vreme mai răcoroasă în Banat. Astfel, temperatura aerului va ajunge la valori apropiate de normele climatologice ale perioadei, în medie cu maxime de 25 – 29 de grade Celsius şi minime de 13 – 17 grade.

Însă, în cea de-a doua săptămână, valorile termice vor creşte treptat, vremea devenind călduroasă, Astfel, ANM informează că ziua vor fi înregistrate temperaturi de 30 – 32 de grade, în timp ce noaptea vor fi înregistrate valori de 15 – 19 grade, mediat regional.

Sunt posibile şi după-amieze în care se va atinge starea de caniculă. În primele zile, vor fi manifestări de instabilitate atmosferică, iar pe alocuri se pot cumula cantităţi de apă mai însemnate. Probabilitatea pentru ploi locale şi temporare va fi ridicată şi în perioada 14 – 19 august.

-Vremea în Crișana

La începutul intervalului, în zonă vremea se va răci ușor. Temperatura va ajunge la valori apropiate de normele climatologice ale perioadei, în medie cu maxime de până la 29 de grade şi minime de 13 – 15 grade.

Iar în cea de-a doua săptămână, valorile termice vor creşte treptat, astfel că vor predomina zilele călduroase, cu 30 – 32 de grade în orele după-amiezelor, şi 15 – 19 grade pe timpul nopţilor, mediat regional. În primele zile, vor fi manifestări de instabilitate atmosferică, iar pe alocuri se pot cumula cantităţi de apă mai însemnate. Probabilitatea pentru ploi locale şi temporare va fi relativ ridicată şi în perioada 15 – 18 august.

-Vremea în Transilvania

În primele zile, valorile termice vor fi în scădere în această parte a ţării. Astfel, la mijlocul acestei săptămâni vremea va deveni relativ răcoroasă, cu medii ale maximelor de 21 – 24 de grade, respectiv minime de 8 – 13 grade. În celelalte zile ale perioadei de referinţă, se vor înregistra temperaturi apropiate de cele normale ale perioadei, ziua între 25 şi 29 de grade, iar noaptea între 12 şi 16 grade, mediat regional, valori mai ridicate fiind posibile între 16 şi 18 august.

La începutul primei săptămâni, pe arii extinse vor fi manifestări de instabilitate atmosferică, în timp ce pe alocuri se vor cumula cantități de apă mai însemnate. Probabilitatea ca temporar să se semnaleze ploi locale va fi relativ ridicată şi după data de 15 august.

-Vremea în Maramureş

La începutul perioadei de referinţă, valorile termice vor fi în scădere în Maramureş. Astfel, se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă din an, iar la mijlocul primei săptămâni vremea va deveni relativ răcoroasă. Mediile maximelor se vor încadra între 24 şi 28 de grade Celsius iar cele ale minimelor de vor oscila între 12 şi 15 grade.

Mai apoi, vremea se va încălzi treptat, iar la câmpie va fi călduroasă, cu valori diurne de 28 – 31 de grade şi nocturne de 14 – 16 grade. În primele zile, vor fi manifestări de instabilitate atmosferică, iar pe alocuri se pot cumula cantităţi de apă mai însemnate. Probabilitatea pentru ploi locale va fi relativ ridicată şi în perioada 15 – 18 august.

-Vremea în Moldova

În contextul meteorologic, intervalul va debuta cu valori termice în scădere în Moldova. În nordul și centrul regiunii, vor fi înregistrate medii ale maximelor de până la 25 de grade Celsius, în timp ce în partea de sud va persista vremea călduroasă şi disconfortul ridicat. Conform ANM, vor fi înregistrate valori de 31 – 34 de grade în zilele de 8 şi 9 august.

Ulterior, regimul termic va fi în general apropiat de cel normal la mijlocul lunii august, astfel că, mediat regional, ziua vor fi 26 – 29 de grade, iar noaptea 13 – 17 grade. Pentru cea de-a doua săptămână de prognoză este estimată o încălzire a vremii, urmând să predomine zilele călduroase, cu temperaturi de peste 30 de grade, în special în partea de sud a zonei.

În primele zile ale perioadei de referinţă, local, vor fi manifestări de instabilitate atmosferică, dar numai pe spaţii mici se pot cumula cantităţi de apă moderate sau mai însemnate. Probabilitatea pentru ploi locale va fi relativ ridicată în perioada 14 – 15 august.

-Vremea în Dobrogea

În această zonă, meteorologii informează că majoritatea zilelor din perioada de referinţă vor fi caracterizate de o vreme caniculară în Dobrogea în vestul regiunii. Mediile maximelor vor fi de 30 – 35 de grade.

Valori mai ponderate, respectiv 27 – 29 de grade, vor fi înregistrate pe Litoral în intervalul 13 – 15 august. Probabilitatea de ploaie va fi în general redusă, averse locale fiind estimate pentru perioada 13 – 15 august, cu precădere în partea continentală.

-Vremea în Muntenia

În majoritatea zilelor, dar mai ales în zilele de 8 şi 9 august, respectiv după data 17 august, va fi o vreme caniculară în Muntenia. Media maximelor se va încadra între 30 şi 35 de grade, iar minimele vor oscila între 17 şi 21 de grade.

Aici, în intervalul 10 – 14 august, regimul termic va fi mai ponderat, cu temperaturi în general apropiate de cele climatologic specifice, respectiv 28 – 32 de grade și 15 – 18 grade noaptea.La începutul intervalului, local în nordul şi în vestul regiunii şi doar pe spaţii mici în rest se vor semnala fenomene de instabilitate atmosferică (averse şi descărcări electrice). Pe alocuri vor fi posibile ploi şi în jurul datei de 14 august.

-Vremea în Oltenia

În cea mai mare parte a intervalului de prognoză, în special în 8 şi 9 august şi după data 17 august, va fi o vreme caniculară în Oltenia. Media maximelor va fi de 30 – 34 de grade Celsius, în timp ce minimele vor fi de 18 – 22 de grade.

Însă, din 10 august, se va resimţi o răcorire semnificativă a vremii, iar în ansamblu, până în data de 14 august, regimul termic va fi caracterizat de valori în jurul celor climatologic specifice, respectiv între 26 şi 31 de grade, pe timpul zilelor, şi în ecartul 14 – 17 grade, noaptea, mediat regional.

În primele zile, vor fi manifestări de instabilitate atmosferică, iar pe spaţii mici se pot cumula cantităţi de apă însemnate. Mai apoi, vor fi averse pe areale restrânse vor fi posibile în cursul după-amiezelor, în special în zilele de 14 şi 15 august.

-Vremea la munte

În contextul ANM, la munte va predomina o vreme caldă, cu valori peste cele normale, respectiv medii ale maximelor de 18 – 25 de grade şi ale minimelor de 8 – 16 grade.

Excepţie va face perioada 10 – 13 august când vremea va fi mai răcoroasă, chiar rece faţă de normalul perioadei, la altitudini mai mar. Ziua vor fi înregistrate valori de 12 – 20 de grade şi noaptea de 6 – 14 grade, în medie

În această zonă a ţării, la începutul perioadei de referinţă, pe arii extinse vor fi averse şi se vor cumula local cantităţi de apă mai însemnate. În rest, va ploua pe alocuri, cu precădere în cursul după-amiezelor.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata