Republica Moldova lansează un semnal de alarmă în privința securității sale

36

După incidentul de luni în urma căruia trei rachete de croaziera rusești au traversat spațiul aerian al Republicii Moldova, țara lansează un semnal de alarmă în privința securității sale. De asemenea, experții în securitate sunt de părere că Rusia ar putea să repete astfel de acțiuni în viitor.

În acest sens, experţii de la Chişinău trag un semnal de alarmă în ceea ce priveşte situaţia în domeniul securităţii în Republica Moldova, din cauza celor trei rachete ruseşti au survolat luni spaţiul aerian al republicii pe traseul de atac asupra unor ţinte în Ucraina, atenţionând că probabilitatea ca astfel de survoluri să aibă loc, este mare, în timp ce bugetul alocat pentru procurarea armamentului şi tehnologiilor militare este infim, informează marţi Radio Chişinău.

Republica Moldova duce lipsă de un sistem antiaerian

La ora actuală, Republica Moldova dispune de echipamente militare nefuncţionale şi duce lipsă de un sistem antiaerian, precizează experţii.

Totodată, nu sunt suficiente echipamente pentru militari în caz de mobilizare. Acestea sunt doar câteva cauze care ar îngrijora populaţia Republicii Moldova în caz de un atac aerian, susţin analiştii consultaţi de postul de radio citat.

În opinia lor, Republica Moldova ar trebui să pregătească adăposturi pentru oameni în caz de atac aerian, să informeze şi să instruiască populaţia în eventualitatea unui bombardament al teritoriului.

În acest sens, expertul în securitate Ion Leahu afirmă că a rămas puţin timp pentru autorităţi ca să investească în tehnica militară, însă investiţia ar fi mai efectivă în apărarea pasivă a populaţiei, precum şi în pregătirea adăposturilor, conform acestuia.

 „Personal nu mă voi mira deloc dacă (Republica) Moldova va deveni ea însăşi ţinta unor atacuri aeriene”

În opinia sa, „Nu trezeşte nicio îndoială că astfel de acţiuni din partea Rusiei ar putea să mai urmeze (…) însă personal nu mă voi mira deloc dacă (Republica) Moldova va deveni ea însăşi ţinta unor atacuri aeriene. Este nevoie de elaborarea unui program, or – dacă există deja – de lansat realizarea acestuia, de identificat obiectele aeriene nelegitime, de informat populaţia şi de creat condiţii pentru punerea la adăpost a populaţiei în caz de atac aerian”, afirmă Ion Leahu.

La rândul său, expertul Alexandru Flenchea a spus că nu este de mirare că Republica Moldova nu a făcut investiţii în tehnica militară, deoarece de mai bine de un sfert de secol, după terminarea Războiului Rece, Europa a trăit în pace.

Aşadar în ziua de luni, trei rachete de croazieră lansate de pe nave militare ruseşti amplasate în Marea Neagră au traversat în dimineaţa zilei, spaţiul aerian al Republicii Moldova în regiunea satului Cobasna şi a municipiului Soroca. În legătură cu acest incident, Ministerul Moldovean de Externe l-a convocat pentru explicaţii pe ambasadorul Rusiei la Chişinău, Oleg Vasneţov.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro