Rusia a anunţat marţi, înfiinţarea unui nou coridor umanitar pentru evacuarea civililor ucraineni

Foto: alba24.ro
17

Ministerul Apărării Naționale din Rusia a anunţat marţi 14 iunie, înfiinţarea unui nou coridor umanitar pentru evacuarea civililor ucraineni adăpostiți în uzina siderurgică Azot din orașul strategic Severodoneţk.

astfel, „Un coridor umanitar va fi deschis în direcţia nord (până în oraşul Svatove) pe 15 iunie, de la orele 05:00 GMT până la orele 17:00 GMT.

Evacuarea în deplină siguranţă a tuturor civililor, fără excepţie, (…) este garantată”, scrie într-un comunicat de presă emis de Ministerul Apărării Naționale din Rusia, citat de agenția de presă AFP.

În acest sens, Ministerul Apărării Naționale din Rusia le-a cerut totodată soldaților ucraineni să arboreze un drapel alb pentru a semnala că acceptă propunerea, sfătuindu-i să pună capăt „rezistenţei (lor) absurde” din uzina siderurgică Azot.

Referitor la orașul estic Severodoneţk, amintim faptul că Volodimir Zelenski a declarat luni că este înspăimântat de numărul soldaților uciși pe câmpul de luptă din acest oraș, subliniind faptul că bătălia pentru regiunea estică Donbas va rămâne în istoria militară.

Volodimir Zelenski, înspăimântat de numărul soldaților uciși în Severodoneţk

În mesajul său, „Costul uman al acestei bătălii pentru noi este foarte mare. Este chiar înspăimântător. Bătălia pentru Donbas va rămâne cu siguranţă în istoria militară drept una dintre cele mai violente bătălii din Europa.

Avem de-a face cu Răul absolut. Nu avem de ales decât să mergem înainte şi să ne eliberăm ţara, ale cărei regiuni ocupate în sud şi est se confruntă cu o blocadă civilizaţională, ruşii blochează toate comunicaţiile spre exterior”, a fost mesajul transmis de Volodimir Zelenski, luni seară, prin intermediul Telegram.

În contextul estimativ, președintele Ucrainei a precizat faptul că, de pe 1 iunie, armata sa pierde între 60 şi 100 de soldaţi zilnic.

Astfel, armata ucraineană a transmis luni, într-un buletin actualizat, că soldații ruși au înregistrat „un succes parţial” și au respins unităţile ucrainene din centrul oraşului Severodoneţk.

Centrul orașului Sverodonețk a fost cucerit de armata rusă

Concret, „Cu susţinerea artileriei, inamicul a dat un asalt la Severodoneţk, a înregistrat un succes parţial şi ne-a respins unităţile din centrul oraşului. Ostilităţile continuă”, a transmis astăzi Armata Ucrainei, potrivit sursei citate anterior.

În acest context, Serghei Gaidai, guvernatorul regiunii ucrainene Lugansk, a cărei capitală se află la Severodonețk, a confirmat faptul că forţe ucrainene au fost respinse din centrul oraşului.

Prin cucerirea Severodonețkului ar permite armatei ruse să deschidă drumul către alt mare oraş din Donbas, Hramatorsk, o etapă importantă în cucerirea întregii regiuni estice, situate la frontiera cu Rusia, cucerită deja în parte de către separatişti proruşi în 2014.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata