Topirea gheţarilor din Noua Zeelandă

32

 Un gheţar a pierdut  o cantitate atât de mare de gheaţă pe parcursul a trei ani încât ar fi putut asigura apa potabilă pentru toţi neozeelandezii în aceeaşi perioadă, a anunţat miercuri unul dintre institutele de cercetare din ţară, citat de agenţia DPA.

Este situat pe Insula de Sud din Noua Zeelandă, iar oamenii de ştiinţă estimează că gheţarul Brewster, a pierdut 13 milioane de metri cubi de gheaţă între anii 2016 şi 2019, potrivit unui comunicat emis de Institutul Naţional pentru Cercetarea Apei şi Atmosferei (NIWA).

Climatologul Andrew Lorrey a declarat că pe parcursul a 40 de ani,  regiunea Alpii de Sud a pierdut aproximativ 30 de procente din volumul de gheaţă – 15,9 trilioane de litri de apă – pe parcursul a 40 de ani, cantitate despre care NIWA estimează că este echivalentă cu cea pe care populaţia de astăzi a Noii Zeelande ar utiliza-o în patru decenii.

Iar, in fiecare an, la sfârşitul verii australe, oamenii de ştiinţă de la NIWA efectuează măsurători ale nivelului zăpezii din zona a peste cincizeci de gheţari din Noua Zeelandă.

Si potrivit lui Lorrey, în acest an a fost consemnată mai multă zăpadă pe gheţari în comparaţie cu ultimii doi ani, însă el a avertizat că această situaţie este departe de a putea fi considerată o revenire. În opinia sa, ar fi nevoie de 20-30 de ani ca acesta pentru a putea ”începe măcar să ne gândim dacă daunele recente ar putea fi inversate într-o oarecare măsură”.

Daunele suferite de unii gheţari mici în anii 2018 şi 2019 i-au plasat pe calea de dispariţie, a precizat Lorrey.

Valurile de căldură marină şi temperaturile record au afectat nivelurile de zăpadă, iar cenuşa de la incendiile de vegetaţie din Australia au acoperit gheaţa, absorbind mai multă radiaţie solară şi crescând riscul de topire, a indicat specialistul.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News