Un atac cu rachete al rușilor a provocat daune de neimaginat într-un centru comercial aglomerat din orașul ucrainean Kremenciuk

Foto: capital.ro
23

 

În urma unui atac cu rachete al rușilor a provocat daune de neimaginat într-un centru comercial aglomerat din orașul ucrainean Kremenciuk.

Bilanțul atacului de la centruul comercial din orașul ucrainean Kremenciuk a crescut la 18 morți, anunță Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență al Ucrainei. Până în prezent s-a confirmat moartea a 18 persoane în urma atacului cu rachete de luni asupra unui centru comercial din Kremenciuk.  Șeful administrației militare regionale Poltava, Dmytro Lunin, a confirmat și el acest număr.

Concret, autoritățile locale spun că 440 de persoane din cadrul serviciilor de urgență lucrează la fața locului, inclusiv 14 psihologi aduși pentru a-i sprijini pe cei afectați.

Astfel,pPreședintele Zelenski a catalogat atacul drept „unul dintre cele mai sfidătoare acte teroriste din istoria Europei”. Premierul britanic, Boris Johnson, l-a acuzat pe președintele rus, Vladimir Putin, de „cruzime și barbarie”. Kremlinul nu a făcut până acum niciun comentariu.

În clipa în care a avut loc atacul, 1000 de oameni se aflau în centrul comercial. Imaginile filmate, luni după amiază, în orașul Kremenciuk, din centrul Ucrainei, la aproape 300 de kilometri de Kiev, arată cum două rachete, lansate de armata rusă, au lovit un centru comercial. Aici, potrivit președintelui Volodimir Zelenski, se aflau în jur de o mie de oameni.

Rusia a devenit cea mai mare organizație teroristă din lume

Într-o filmare se vede fuga disperată a unui bărbat care se afla în interior, în momentul atacului. Căuta o cale de ieșire, printre flăcări și dărâmături.

Afară, avea loc o operațiune uriașă de salvare. În timp ce echipele de intervenție îi căutau pe supraviețuitori să îi ducă la loc sigur, peste o sută de pompieri se luptau să stingă flăcările care cuprindeau mall-ul. Din clădirea care se întindea pe aproape un hectar nu au mai rămas decât mormane de fiare și tone de moloz.

În afimaţiile sale, președintele ucrainean  Volodimir Zelenski a spus că zona nu prezenta un pericol pentru armata rusă și nici nu avea vreo importanță strategică.

Astfel, „Rusia a devenit cea mai mare organizație teroristă din lume. Este un fapt concret și ar trebui să fie și un fapt juridic. Toată lumea ar trebui să știe că a cumpăra sau a transporta petrol rusesc, a menține legături cu băncile rusești, a plăti taxe și impozite statului rus înseamnă a le da bani teroriștilor”, a acuzat Volodimir Zelenski.

În Kremenciuk se află cea mai mare rafinărie de petrol din Ucraina

În contextul atacurilor, în oraşul Kremenciuk se află cea mai mare rafinărie de petrol din Ucraina. A fost pentru prima dată de la începutul războiului când proiectilele rușilor au lovit acest oraș. Zona se află departe de epicentrul luptelor, a căruit ofensivă s-a concentrat până acum pe estul țării.

În plus, un atac al Rusiei a lăsat în urmă teroare și în Sloviansk, oraș controlat de ucraineni, situat în estul regiunii Donetzk. Un bărbat a fost ucis pe când deschidea portiera mașinii.

Iar, Vadim Lyakh, primarul orașului Sloviansk, a susinut că rușii au folosit muniție cu dispersie.

„După cum vedeți, e un cartier rezidențial, nu sunt obiective militare aici, doar civili”, a spus acesta.

Luni, guvernatorului din Luhansk le-a cerut civililor să părăsească urgent orașul Lisichansk, pentru că viața le este în pericol. În ultimele ore, cel puțin opt civili au fost uciși și peste 20 au fost răniți după o serie de lovituri cu rachete asupra orașului. Rusia a negat în permanență că a vizat civili, în ciuda dovezilor copleșitoare care au demonstrat contrariul.

În precizările sale, „Forțele aerospațiale ruse au lansat patru rachete de înaltă precizie asupra fabricii Artem Rocket din districtul Shevchenkovski aflat în Kiev. Infrastructura civilă a orașului Kiev nu a fost afectată, deoarece au fost folosite arme de înaltă precizie”, a spus Igor Konashenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.

Consiliului de Securitate al ONU se va reuni de urgență

În zonă, Lisichansk este ultimul oraș important încă deținut de trupele ucrainene în regiunea Luhansk, după ce rușii au cucerit Severdonetzk. Cei aproape 8.000 de locuitori care mai sunt acolo se confruntă cu o criză umanitară dureroasă.

Astfel, „În prezent, ocupanții s-au instalat în casele locuitorilor din Severodonetsk care au părăsit orașul. Rușii și-au plasat acolo soldații și ofițerii. Gestionează orașul după bunul lor plac. Populația trece printr-o criză umanitară în ceea ce privește alimentele, precum și condițiile de viață, deoarece, în prezent, este imposibil să fie refăcută infrastructura orașului”, a spus Oleksandr Striuk, primarul orașului Severodonetsk

În acest sens, Consiliului de Securitate al ONU se va reuni de urgență pentru a analiza bombardamentele recente ale Moscovei îndreptate împotriva unor obiective civile din Ucraina.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata