Valul Omicron este tot mai aproape să aducă sfârșitul pandemiei

73

Odată cu răspândirea galopantă a infecțiilor cu tulpina Omicron, asociate însă cu o severitate mult mai scăzută, îi fac pe medicii epidemiologi optimiști că ne putem apropia de finalul pandemiei de COVID-19.

Tot mai mulți medici specialiști vorbesc de posibilitatea ca pandemia COVID-19 să se încheie odată cu valul uriaș de infecții produs de tulpina Omicron, deși, pentru moment acestea sunt doar teoretizări.

Epidemiologii sunt de părere că șansele apariției unei noi tulpini virulente, capabile să ne readucă la zilele de la începutul pandemiei, sunt destul de reduse dată fiind imunitatea conferită atât de vaccinare cât și de trecerea prin infecția cu Omicron. De altfel, și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, sugera că cel mai probabil vom ajunge să ne vaccinăm anual împotriva noilor tulpini ale SARS-CoV-2, la fel cum se întâmplă în cazul gripei sezoniere.

Valul Omicron, ultima strigare importantă a pandemiei

În acest sens, medicul Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul National de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București, este de părere că valul de infecții produs de varianta Omicron ar putea reprezenta sfârșitul pandemiei la nivel global. Chiar dacă virusul nu va dispărea complet, consideră acesta, el se va transforma, datorită imunității pe care o vom dobândi, într-o infecție minoră pe care nici nu o vom mai băga în seamă.

„Anul 2022 va reprezenta un an de echilibru, și în care vom vorbi de închiderea pandemiei. Ceea ce nu înseamnă că dispare virusul, ci că vom trece de la pandemie la cazuri izolate sau la nivel de regiune. Sută la sută nimeni nu poate să spună cu certitudine, însă discutăm de o probabilitate plecând de la datele existente în acest moment. Cred că ceea ce se întâmplă acum cu Omicron este ultima strigare importantă a pandemiei. Faptul că la un moment dat vor mai exista unele mutații și că vom mai avea o variantă de virus care să fie absolut în conviețuire armonioasă cu noi este o altă discuție. Nici nu-l vom mai putea numi atunci val de pandemie.

Nici nu mai contează atunci dacă vor mai exista unele modificări. E ca și cum ne uităm acum la virusurile banale pe care le avem tot timpul alături de noi chiar din familia coronavirusurilor. Nu cred că își pune nimeni problema de a testa și de a vedea ce procent din populație are o răceală banală și îi curge nasul. Ceea ce contează este dacă acest virus va mai avea un impact. Iar eu personal nu cred că va mai exista un astfel de impact după aceste luni”, a declarat Adrian Marinescu.

Este o regulă ca în pandemii să ajungă dominantă o tulpină mai puțin virulentă

La rândul său, Doina Azoicăi, medic epidemiolog, și șefa departamentului de epidemiologie de la UMF Iași, este de părere că ceea ce vedem acum cu răspândirea variantei Omicron este una din regulile pandemiilor ca spre finalul acestora să ajungă dominantă o tulpină cu severitate redusă. Aceasta este de părere că putem fi optimiști că odată cu finalul valului produs de Omicron am putea trece la o manifestare endemică a infecțiilor cu SARS-CoV-2.

„În principiu, ceea ce observăm acum este modul în care au evoluat și alte pandemii. După ce populația a trecut prin boală sau s-a imunizat într-o mare măsură prin vaccinare este posibil să vedem apariția ca dominantă a unei tulpini mult mai puțin severă. Iar varianta Omicron este mai contagioasă dar mai puțin severă decât Delta, după cum tind să indice toate datele de până acum. Evident, în apariția unei noi tulpini hazardul joacă un rol important. Însă, o regulă în acest tip de pandemii este ca dominantă să ajungă o tulpină mai puțin virulentă, una care nu-și ucide gazda. O astfel de variantă are un avantaj evolutiv în fața unei variante severe. De altfel, așteptarea noastră a fost ca, încetul cu încetul, în apariția noilor variante, acestea să fie mai puțin severe. 

Sigur, trebuie să păstrăm și o doză de rezervă, pentru că în pandemia COVID-19 deși au existat multe asemănări cu pandemiile din trecut, am avut și foarte multe particularități. Vorbim totuși de un context diferit, cu o mobilitate mult mai ridicată față de pandemiile din trecut, a precizat aceasta.

 


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News