“Da, sunt de nimic”: autoperfecţionare prin intermediul gândirii negative

Încercarile de a practica o gândire pozitiva au, uneori, un efect exact contrar, afirma saptamânalul american Time, citând in sprijinul afirmatiilor sale un recent studiu publicat in revista Psychological Science.

Încercând sa vada doar partea buna a lucrurilor, oamenii nu fac decât sa constientizeze si mai acut cât sunt de nefericiti, explica jurnalistul John Cloud.

Autorii studiului – Joanne Wood si John Lee de la Universitatea Waterloo, asistati de Elaine Perunovic de la Universitatea din New Brunswick – isi incep argumentarea de la o teza de bun simt: atunci când oamenii aud afirmatii care contrazic aspectele negative de care ei sunt convinsi, adesea ei nu doar reactioneaza cu scepticism, ci isi intaresc si mai mult convingerile initiale.

Atunci când omul aude laude mult exagerate la adresa propriei persoane, dispozitia sa se strica si mai mult. Wood, Lee si Perunovic au testat in ceea ce priveste nivelul de autocritica 68 de studenti.

Apoi, cei testati au fost rugati sa noteze, timp de 4 minute, toate gândurile si suferintele lor.

Într-un interval de 15 secunde, studentii unui grup format in mod aleatoriu auzeau un sunet. Cei care il auzeau trebuiau sa-si spuna “Sunt un om minunat”.

În final, dupa 16 sedinte de “lauda de sine”, oamenii cu o parere de la bun inceput proasta despre propria persoana au cazut intr-o dispozitie si mai sumbra decât cei carora li s-a indicat sa nu se laude atât de mult, informeaza publicatia citata.

În final, autorii studiului se pronunta pentru noi metode de psihoterapie, conform carora omul este indemnat sa accepte ca atare gândurile si sentimentele negative legate de propria persoana.

Încercarile unei persoane de a-si suprima gândirea si parerile negative nu fac decât sa strice si mai mult lucrurile, conchide studiul.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata