2015, al patrulea an consecutiv de scădere a preţurilor la alimente

28

Indicele prețurilor produselor alimentare la nivel mondial, elaborat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), a scăzut cu 19% în 2015, acesta fiind de altfel al patrulea an consecutiv de scădere a prețurilor la alimente, pe fondul ofertelor abundente și al încetinirii economiei mondiale, a anunțat, joi, FAO, informează Reuters.

FAO publică, lunar, propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate de un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr. În luna decembrie 2015, acest indice a atins o valoare medie de 154,1 puncte, în scădere cu aproximativ un procent față de valoarea revizuită de 155,6 puncte înregistrată în luna noiembrie.

‘Ofertele abundente în contextul unei cererii mondiale modeste și aprecierea dolarului sunt principalele motive pentru tendința de scădere care a dominat prețurile alimentelor în 2015’, a declarat economistul șef al FAO, Abdolreza Abbassian.

Scăderea prețurilor la alimente din luna decembrie s-a datorat în principal unei contracții cu 2,2% a prețurilor la carne, la care s-a adăugat reducerea cu 1,3% a prețurilor la cereale și cu 1% la produsele lactate, scăderi care au contracarat creșterile de prețuri înregistrate la uleiuri vegetale și zahăr.

Pe ansamblul anului 2015, indicele prețurilor la cereale a scăzut cu 15,4%, în timp ce prețurile la uleiuri vegetale au atins cel mai scăzut nivel din ultimii nouă ani iar prețurile la lactate au înregistrat cea mai mică medie anuală de după 2009. Chiar dacă a crescut cu 0,6% în decembrie, prețul la zahăr este în medie cu 21% mai mic în 2015 decât în 2014. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata