9 mai, marcată ca Ziua Victoriei şi Ziua Europei, la Chişinău

O manifestație dedicată împlinirii a 69 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial a avut loc vineri la Chișinău, cu participarea reprezentanților conducerii țării. În timp ce demnitarii de stat s-au referit în discursurile lor la sfârșitul războiului și la Ziua Europei și au chemat la conciliere, opoziția de stânga a organizat marșuri și a evocat pericolul renașterii fascismului.

Președintele Nicolae Timofti a adus un omagiu atât veteranilor armatei sovietice cât și celor ai Armatei Române. Totodată, el a subliniat că Republica Moldova trebuie să-și continue parcursul european. ‘Tații, buneii și străbuneii noștri au luptat atât de partea Armatei Sovietice, cât și de partea Armatei Române.

Dar în fața noastră, astăzi, ei sunt egali. Trebuie să le cinstim memoria pentru jertfa pe care au adus-o în numele păcii și al viitorului urmașilor lor. Sper ca din acea tragedie a războiului să fi tras învățăminte toți contemporanii noștri, pentru a nu admite noi confruntări în această parte a Europei de Est’, a declarat Nicolae Timofti.

Totodată, el a condamnat utilizarea semnificației acestei zile în scopuri politice. ‘Consider ca fiind nepotrivită tendința unor forțe politice, de la noi și de peste hotare, de folosire în această zi de 9 mai a unor clișee propagandistice din perioada totalitarismului sovietic și agitarea unor însemne cu pronunțat caracter ideologic’, a spus el.

‘Această zi trebuie să ne unească pe noi toți în eforturile de a menține pacea și a ne construi o viață mai bună, pentru noi și generațiile viitoare’, potrivit președintelui Parlamentului Igor Corman.

La rândul lor, Partidul Comuniștilor și Partidul Socialiștilor au desfășurat două marșuri separate prin centrul Chișinăului, marcând ‘Ziua victoriei asupra fascismului’. Liderul comuniștilor Vladimir Voronin a declarat presei că în ultimul timp în Europa și în lume renasc forțele fasciste, ceea ce ar prezenta un pericol pentru dezvoltarea omenirii.

Vineri au avut loc în centrul Chișinăului manifestații dedicate atât Zilei Victoriei, cât și Zilei Europei.

Ziua Europei va fi marcată oficial sâmbătă. În centrul Chișinăului va avea loc inaugurarea oficială a Orășelului European, cu participarea conducerii țării, a Delegației UE în R.Moldova, a ambasadorilor statelor europene și autorităților locale. În fața sediilor Parlamentului și Guvernului vor fi arborate drapele ale UE. Tot sâmbătă la Chișinău vine și vicepreședintele Bundestagului Germaniei, Ulla Schmidt, care se va afla în Republica Moldova până pe 13 mai, când va întreprinde o vizită oficială președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Pe de altă parte, vineri, la Tiraspol, capitala regiunii secesioniste transnistrene, se află vicepremierul rus Dmitri Rogozin, într-o vizită neoficială și necoordonată cu autoritățile de la Chișinău. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata