A fost Mossadul implicat în asasinatul din Dubai?

Asasinarea în Dubai a liderului Hamas Mahmoud Abdul-Rauf Mabhuh, la 20 ianuarie anul acesta, ridică tot mai multe semne de întrebare pentru autorităţile locale, mai mulţi dintre suspecţii bănuiţi a fi implicaţi în asasinat fiind în posesia unor paşapoarte străine false, în timp ce chiar şi în Israel există suspiciunea că Mossadul s-ar afla în spatele crimei, scrie ziarul german Focus.

Conform informaţiilor provenite din Irlanda, Marea Britanie şi Israel, mai mulţi dintre suspecţii bănuiţi a fi implicaţi în asasinat posedau paşapoarte străine false, mass-media israeliene avansând ideea că Mossadul s-ar putea afla în spatele crimei. Din informaţiile provenite de la fratele liderului Hamas asasinat, Mabhuh, în vârstă de 50 de ani, a fost torturat cu şocuri electrice şi strangulat la hotelul Bustan Rotana din emiratul Dubai.

Mabhuh era considerat responsabil de statul evreu pentru răpirea a doi soldaţi israelieni la începutul celei de-a doua Intifade (rebeliunea palestiniană dintre 1987-1993), cei doi soldaţi fiind ucişi. Marţi a devenit treptat cunoscut faptul că suspecţii căutaţi de autorităţile din Dubai deţineau paşapoarte în totalitate false din Marea Britanie, Irlanda, Germania şi Franţa.

Trei dintre cei căutaţi de poliţie deţineau paşapoarte irlandeze false, declara un purtător de cuvânt de la Ministerul de Externe de la Dublin. Prin compararea cu baza de date a ministerului a rezultat că nu există nici numele nici numerele de paşaport raportate de mass-media arabe. Inclusiv guvernul britanic a făcut cunoscut că paşapoartele britanice folosite de şase din cei unsprezece suspecţi căutaţi de poliţie sunt false.
Luni, poliţia din Dubai comunica faptul că desfăşoară investigaţii cu privire la unsprezece suspecţi de crimă cu paşapoarte europene. Cei căutaţi sunt zece bărbaţi şi o femeie.

Paşapoartele britanice false conţineau, printre altele, datele personale a patru israelieni, aşa cum anunţa marţi programul doi al televiziunii israeliene. În orice caz, fotografiile fuseseră schimbate. Paul Kelly, unul dintre cei căruia i se furase identitatea, posesor şi al cetăţeniei britanice, şi-a recunoscut paşaportul, declarând însă că nu a părăsit Israelul. Alt israelian, Steven Hod, afirma la rândul său că i s-a furat identitatea.

Postul de televiziune privat 10 relata faptul că, pe lângă cei şase israelieni cu cetăţenie dublă britanică şi germanul căutat este tot un israelian cu dublă cetăţenie. Comandourile serviciilor secrete israeliene au operat de mai multe ori în străinătate cu ajutorul unor paşapoarte străine falsificate. În 1997, agenţi ai serviciului secret israelian au încercat să-l asasineze în Iordania pe liderul Hamas în exil Chaled Meschaal.
Ei s-au folosit cu acea ocazie de paşapoarte canadiene. În 2005, guvernul israelian şi-a cerut scuze de la Noua Zeelandă după ce doi agenţi Mossad au fost condamnaţi acolo la câte şase luni de închisoare, pentru că au încercat să-şi facă rost ilegal de paşapoarte neozeelandeze.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata