A murit Piedone

Actorul italian Bud Spencer a murit luni la vârsta de 86, a anunţat fiul său citat de agenţiile de presă internaţionale.

Spencer, al cărui nume era Carlo Pedersoli, s-a născut în Napoli, la 31 octombrie 1929 şi a jucat în peste 40 de filme, dintre care 20 împreună cu actorul Terence Hill, al carui nume real era Mario Girotti. Genul cinematrografic ‘western spaghetti’ în care a jucat, i-a adus faima, având o mare priză la public în Italia şi Germania, notează agenţia DPA.

Filmele sale cele mai cunoscute sunt ‘They Call Me Trinity’ (1970), ‘All The Way, Boys’ (1972), ‘My Name is Nobody’ (1973), ‘A Friend Is A Treasure’ (1981).

Fiul lui Bud Spencer, Giuseppe Pedersoli a declarat agenţiei italiene de ştiri ANSA, că tatăl său nu a suferit şi a avut alături pe toţi apropiaţii săi. Ultimele sale cuvinte au fost „Va mulţumesc”.

La anunţarea morţii sale, numeroase omagii i-au fost aduse în Italia, pe reţelele sociale. Premierul Matteo Renzi a postat pe Twitter: „Ciao Bud Spencer, te-am iubit cu toţii”, notează agenţia France Presse (AFP)

Ministrul italian al culturii Dario Franceschini a omagiat la rândul său pe Bud Spencer ca „un mare interpret al cinematografiei italiene, care în timpul îndelungatei sale cariere a reuşit să distreze generaţii şi de a cucerit audienţa cu un mare profesionalism”.

Născut în districtul Santa Lucia din Napoli, Carlo Pedersoli, al carui tată era un om de afaceri din Brescia, provine dintr-o familie bogată.

În 1940, pe când Carlo avea 11 de ani, familia s-a mutat la Roma, unde adolescentul a fost un foarte bun înotător şi un elev strălucit.

După al doilea război mondial, familia s-a mutat din nou, de data aceasta la Rio de Janeiro, unde tânărul şi-a abandonat studiile şi a avut diverse locuri de muncă, între care bibliotecar şi muncitor. S-a întors apoi la Roma, reluându-şi studiile şi cursurile de înot, făcându-se remarcat pentru structura sa atletică şi primind un rol în celebrul film „Quo Vadis” (1951).

După Jocurile Olimpice de la Roma din 1960 şi al şaptelea titlu de campion al Italiei, Bud Spencer a fost şi primul italian care a înotat sub minut la 100 metri liber, însă a abandonat înotul şi s-a întors în America de Sud.

Reîntors la Roma, unde s-a căsătorit cu fiica unui producător de film, devine tată şi abia mai târziu, în 1967, când avea 38 de ani, a filmat primul western.

El a decis apoi, să-şi schimbe numele în Bud Spencer, ca un omaiu adus berii cu acelaşi nume şi actorului Spencer Tracy.

La alegerile regionale din 2006, el a candidat în Lazio, regiunea Roma, sub sigla partidului lui Silvio Berlusconi.

În ultimii ani, el a apărut rar în public, dedicându-se scrierii memoriilor sale, mai informează AFP.

***
Actorul şi producătorul Bud Spencer, cunoscut şi ca Piedone, pe numele de naştere Carlo Pedersoli, s-a născut la 31 octombrie 1929, în Napoli, Italia.

Deşi cunoscut în întreaga lume pentru rolurile din filmele de acţiune-comedie alături Terence Hill, puţini ştiu că, în tinereţe, Bud Spencer a fost un înotător profesionist de succes. Astfel, a fost primul italian care a parcurs înot 100 m în timpul record de 59,5 secunde, stilul liber, performanţă înregistrată la 19 septembrie 1950.

La Jocurile Mediteraneene din 1951, desfăşurate în Alexandria, Egipt, a câştigat medalia de argint la 100 m, stil liber. A participat şi la Olimpiada din Helsinki, 1952, unde a ajuns în semi-finale, performanţă repetată patru ani mai târziu, la Melbourne. A făcut parte din echipa de polo a clubului S. S. Lazio, cu care a câştigat campionatul intern în 1954.

Pentru performanţele sale sportive, a fost medaliat, la 17 ianuarie 2005, cu Caimano d’oro de către Federaţia Italiană de Înot.

Cariera sa actoricească a început în 1949, în comedia de scurtmetraj Quel fantasma di mio marito. În 1959, după numeroase roluri secundare, avea să-l întâlnească, pe platourile de filmare pentru Hannibal, pe actorul italian Terence Hill, alături de care va filma peste 20 de filme.

În 1967, Carlo Pedersoli şi-a schimbat numele de scenă, devenind Bud Spencer, o combinaţie dintre numele berii sale favorite (Budweiser) şi actorul său preferat, Spencer Tracy.

Tot în 1967 apare primul film care i-a avut pe afiş pe Bud Spencer şi Terence Hill, intitulat God Forgives… I don’t. Au urmat, printre altele, Ace High (1968), Boot Hill (1969), Trinity is Still My Name (1971), Watch Out, We re Mad (1974), Odds and Evens (1978), Go For It! (1983), Troublemakers (1994).

Bud Spencer a jucat şi în zece filme fără Terence Hill, printre care: The Five Man Army (1969), Flatfoot (1973), Banana Joe (1982), Superfantagenio (1986).

Pentru unele din peliculele amintite, Bud Spencer a scris scenariul.

Între 1991 şi 1993, Bud Spencer a interpretat rolul detectivului Jack Costello, în serialul de televiziune Extralarge.

A fost căsătorit, din 1960, cu Maria Amato, cu care a avut trei copii. A fost pilot profesionist de avion şi elicopter.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata