Actualul preţ al ţiţeiului este satisfăcător

21

Un înalt oficial kuweitian a declarat luni (26 aprilie 2010) că preţul ţiţeiului, care variază între 75 şi 85 de dolari pe baril, este acum la un nivel acceptabil şi nu va crea un obstacol în calea redresării economiei mondiale, transmite Xinhua.

‘Acest nivel face viabile cele mai multe noi proiecte economice şi facilitează investiţiile suplimentare planificate’, a declarat ministrul kuweitian al Petrolului, Sheikh Ahmad Al-Abdullah Al-Ahmad Al-Sabah. Kuweitul este al patrulea mare exportator al Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi deţine aproximativ zece la sută din rezervele mondiale de ţiţei. Oficialul kuweitian a explicat că ţara sa intenţionează să producă ţiţei respectând standardele de mediu.

OPEC şi-a menţinut estimarea privind cererea de ţiţei în 2010, însă rămâne prudentă cu privire la ritmul reluării creşterii economice, conform raportului din luna aprilie, publicat recent la Viena. „În 2010, consumul mondial de ţiţei va creşte cu 0,9 milioane de barili pe zi (mbz), conform precedentelor estimări”, se arată în raportul OPEC.

La rândul său, Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) a estimat o creştere de doi la sută a cererii mondiale de ţiţei în 2010, faţă de 2009. Conform cartelului, principala creştere a cererii va veni din partea ţărilor care nu sunt membre OCDE, în principal din Asia. În general, sectoarele care vor înregistra cea mai mare cerere vor fi transporturile şi industria petrochimică.

În contextul acestor evoluţii pozitive, se observă de la începutul anului o anumită stabilitate a preţului pe baril, în jur de 72 – 82 de dolari, cu o creştere mai mare, pe 6 aprilie, la 86 de dolari. „Însă, în plus faţă de impresia pozitivă din partea evoluţiei economiei, aprecierea dolarului faţă de euro a contribuit la creşterea preţului pe baril’, precizează raportul. La recenta reuniune ministerială de la jumătatea lui martie, de la Viena, OCDE a decis să nu schimbe cotele de producţie, declarându-se satisfăcut de evoluţia preţurilor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata