Acuzarea lui Donald Trump: Democrații încheie cazul la procesul Senatului

Democrații și-au încheiat argumentele potrivit cărora Donald Trump a incitat la atacul asupra Congresului SUA, avertizând că „poate face acest lucru din nou” dacă nu este condamnat.

Procurorii au folosit propriile cuvinte ale revoltătorilor pentru a-l lega pe Trump de violență, în timp ce susțineau că revolta de luna trecută a provocat rău pe termen lung.

Democrații au prezentat, de asemenea, conturi de la poliție, personal, oficiali de informații și mass-media străine pentru a-și urmări cazul.

Echipa de apărare a fostului președinte își va prezenta argumentele vineri.
Camera Reprezentanților condusă de democrați l-a acuzat pe domnul Trump luna trecută, că a provocat revolta la clădirea Capitolului din 6 ianuarie. Parlamentarii din Cameră și-au prezentat cazul senatorilor la procesul său săptămâna aceasta.

Avocații lui Trump au susținut că și-a folosit dreptul la libertatea de exprimare atunci când a declarat alegerile prezidențiale din noiembrie anul trecut ca fiind frauduloase.

Este necesară o majoritate de două treimi pentru a-l condamna pe Trump în Senatul de 100 de locuri împărțit în mod egal, dar o achitare pare probabil că marea majoritate a senatorilor republicani i-au rămas loiali până acum.

Cu toate acestea, dacă dl Trump va fi condamnat, Senatul ar putea, de asemenea, să voteze pentru a-i interzice să mai ocupe din nou funcția aleasă.

Revolta violentă de la Capitol, care a s-a sfârșit cu cinci oameni pierzându-și viața, a fost o încercare a susținătorilor lui Trump de a opri certificarea rezultatului alegerilor.

Miercuri, procesului i s-au arătat noi imagini despre violența pe care Trump este acuzat că a incitat-o. Democrații au încercat să detalieze modul în care Trump a declanșat atacul asupra Capitoliului și a prezentat dovezi care i-au condus pe senatori pas cu pas prin evenimentele din ziua revoltei.

Joi, ei s-au angajat în ultimul punct al urmăririi penale: prejudiciul pe care spun că Trump l-a cauzat bunurilor, oamenilor și democrației.

„Pentru că punerea sub acuzare, condamnarea și descalificarea [din funcție] nu sunt doar legate de trecut. Este vorba de viitor”, a declarat congresmanul Ted Lieu în proces, după ce a susținut că dl Trump nu arăta nici o remușcare pentru acțiunile sale.

„Se asigură că niciun viitor oficial, nici un viitor președinte nu face același lucru exact”.
Procurorul Camerei, Joe Neguse, a afirmat că Trump nu „era doar un tip” care ținea un discurs controversat – el era un președinte adresându-se susținătorilor care „erau pregătiți pentru violență [și] ar fi lovit”.
Democrații au arătat clipuri cu revoltători spunând că au venit la Washington DC pentru că ei credeau că asta dorea președintele Trump de atunci.

Managerul colegului său, David Cicilline, a folosit documente video și judiciare pentru a ilustra răul adus „Congresului și procesului democratic”.

El a adăugat că unii revoltați au recunoscut că intenționează să-l asasineze pe vicepreședintele Mike Pence și președintele Camerei, Nancy Pelosi, în timp ce alții au vorbit despre „capturarea” parlamentarilor în subsolul unde s-au ascuns și „aprinderea gazului”.

„Niciodată niciunul dintre noi nu ne-am imaginat că ne vom confrunta cu un pericol de moarte de o mulțime supărată de președintele Statelor Unite”, a spus domnul Cicilline.

De asemenea, a împărtășit relatări de la personalul speriat care se afla în Capitol în timpul revoltei.

Democrații au susținut, de asemenea, că, comportamentul dlui Trump a cauzat „daune pe termen lung” atât securității interne, cât și poziției internaționale a națiunii.

Managerul de acuzare, Diana DeGette, a argumentat că amenințările grupurilor extremiste interne „au fost și sunt agravate de refuzul președintelui Trump de a-și asuma responsabilitatea și de refuzul său de a denunța forțat ceea ce propriul său FBI a identificat drept unele dintre cele mai periculoase elemente ale țării noastre”.

Congresmanul Joaquin Castro a declarat că aliații internaționali au fost șocați de atac, în timp ce adversarii au batjocorit SUA. „Lumea se uită și se întreabă dacă suntem cine spunem că suntem”.

Sursa: BBC
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata