Aderarea Estoniei la zona euro: avantajoasă economic, dar mai ales politic

De la 1 ianuarie 2011, Estonia va deveni al 17-lea membru al zonei euro. Potrivit ziarului rus Gazeta, acest lucru nu va aduce prea mari avantaje economice ţării, miza fiind mai degrabă de ordin politic: Estonia a aspirat demult să se ralieze la eurozonă, iar aderarea unei noi ţări va sublinia stabilitatea acestei uniuni, puternic zdruncinată din cauza problemelor financiare.

Consiliul miniştrilor de Finanţe şi ai Economiei din Uniunea Europeană (UE) a dat aprobarea finală pentru ralierea Estoniei la zona euro în 2011, fixând şi un curs la care coroanele estoniene ar urma să fie schimbate în euro: 15,6466 de coroane pe euro.
Estonia îşi exprimase dorinţa de a implementa euro încă din 2007, însă mult timp ţara nu întrunea toate cerinţele stipulate în Tratatul de la Maastricht. Principala piedică o constituia inflaţia ridicată, la finele lui 2008 aceasta depăşind chiar 7%, în condiţiile în care Tratatul permitea o inflaţie de maxim 1,5%. În acest an, potrivit Ministerului Finanţelor din Estonia, inflaţia din ţară nu va depăşi 1,1%.

În timpul crizei economice, de dragul ralierii la zona euro, Estonia a iniţiat o reducere substanţială a cheltuielilor bugetare, ceea ce i-a permis reducerea deficitului de la 2,7 la 1,7 din PIB. Anul acesta, potrivit unui pronostic al Comisiei Europene, deficitul bugetar al Estoniei ar urma să se situeze la 2,4%. Autorităţile ţării au redus cu 15% cheltuielile pentru nevoile sociale, au renunţat la sprijinirea de către stat a economiei naţionale şi la măsurile pentru diminuarea şomajului.

În acelaşi timp, au fost majorate accizele pentru electricitate şi gaz, au crescut amenzile. În urma tuturor acestor măsuri, în 2009 datoria de stat a Estoniei a fost de numai 7,2%. Autorităţile estoniene sunt convinse că introducerea euro va face din Estonia parte integrantă a uneia dintre cele mai influente regiuni economice ale lumii şi va conferi economiei naţionale un nou impuls.

‘Pentru Estonia este foarte important să adere la eurozonă de la 1 ianuarie 2011, deoarece investitorii nu prea au încredere în valutele naţionale mici, ei se încred mai mult în euro’, a declarat premierul estonian Andris Ansip, enumerând şi alte avantaje ale euro: ‘Estonia va deveni mai deschisă pentru investiţii străine directe; fără îndoială, euro stimulează comerţul cu alte ţări ale UE‘.

În opinia analistului rus Egor Susin, trecerea la euro nu va avea un efect major asupra Estoniei, deoarece această ţară a renunţat demult la o politică monetară independentă, legându-şi moneda naţională de cursul euro. În schimb, cetăţenii simpli ai Estoniei aşteaptă cu îngrijorare data de 1 ianuarie 2011. Potrivit unui sondaj de opinie realizat de Saar Pool, circa 80 la sută dintre estonieni se tem că acest lucru va duce la majorarea accentuată a preţurilor.

Potrivit experţilor, principalele avantaje sunt mai ales de ordin politic. ‘Pentru Estonia, aderarea la zona euro va constitui o continuare logică a politicii pe care ţara o desfăşoară încă din momentul destrămării Uniunii Sovietice’, afirmă analistul rus Serghei Fundobnîi. Puncte câştigă şi zona euro, care traversează astăzi vremuri destul de dificile din cauza problemelor Greciei, Spaniei, Portugaliei şi Italiei.

Astfel, Germania, pe umerii căreia stă cea mai mare povară a finanţării eurozonei, a propus chiar elaborarea unui mecanism de excludere din zona euro a ţărilor care încalcă regulile fiscale ale uniunii. Franţa, însă, la refuzul Germaniei de a sprijini Grecia, a ameninţat cu ieşirea din zona euro. Prin acceptarea unui nou membru, eurozona vrea să demonstreze că mai crede încă în stabilitatea şi eficienţa uniunii existente şi este dispusă să depăşească toate problemele. Dimensiunile economiei estoniene sunt mici şi nu presupun niciun risc pentru zona euro, subliniază la unison experţii citaţi de ziarul rus.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata