Afganistanul, cea mai expusă ţară la riscul insecurităţii alimentare

Afganistanul este ţara din lume cu cel mai important risc de insecuritate alimentară, fiind urmată de nouă ţări africane, printre care şi Republica Democrată Congo (RDC) sau Zimbabwe, potrivit unui studiu realizat asupra a 163 de ţări, publicat joi (19 august 2010) şi citat de France Presse.

Indicele de risc de insecuritate alimentară pe anul 2010 a fost calculat de societatea britanică Maplecroft, specializată în analiza riscurilor, pe baza a 12 criterii stabilite în colaborare cu Programul Alimentar Mondial (PAM) al ONU. Printre aceste criterii se numără PIB-ul pe cap de locuitor, riscurile unor evenimente climatice extreme, conflictele sau calitatea infrastructurilor.

Zece ţări sunt clasate în categoria de risc ‘extrem’, în frunte cu Afganistanul, urmat de RDC, Burundi, Eritreea, Sudan, Etiopia, Angola, Liberia, Ciad şi Zimbabwe. Printre ţările cu risc de insecuritate alimentară ‘puternic’ se află: Bangladeshul (locul 23), Pakistanul (30), India (31) şi Filipinele (52). China este plasată pe poziţia a 96-a, cu un risc considerat drept ‘mediu’.

Din cele 50 de ţări unde riscul este mai puternic, 36 sunt situate în Africa Subsahariană, notează AFP. La celălalt capăt al clasamentului, Finlanda este cea mai sigură, fiind urmată de Suedia, Danemarca şi Norvegia.
Printre altele, Maplecroft subliniază că ‘recentele evenimente climatice extreme din Pakistan şi din Rusia (clasată pe locul 115) ar urma să conducă la o situaţie mai precară în materie de securitate alimentară în aceste ţări anul viitor’.

În 2009, indicele Maplecroft plasa Angola în fruntea ţărilor de risc, urmată de Haiti, Mozambic, Burundi, RDC, Eritreea, Yemen, Zimbabwe şi Rwanda. Afganistanul nu a fost inclus în clasament, în contextul în care compania britanică nu dispunea de date suficiente.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata