„Ali chimicul” a fost executat prin spânzurare

23

Ali Hassan al-Majid, alias „Ali chimicul”, condamnat la moarte în 4 cauze din care ultima pentru masacrarea în 1988 a aproximativ 5.000 de kurzi, a fost executat luni (25 ianuarie 2010) prin spânzurare, a indicat un purtător de cuvânt guvernamental, citat de agenţiile de presă internaţionale.

Anunţul execuţiei fostului demnitar irakian, produsă la o săptămână după emiterea sentinţei, intervine în contextul intensificării acţiunilor teroriste în Irak, cea de luni, în centrul Bagdadului, soldându-se cu cel puţin 24 de morţi şi zeci de răniţi, notează AP. Anterior, acelaşi purtător de cuvânt guvernamental, Ali al-Dabbagh, declarase că „Ali chimicul” urmează să fie executat „în următoarele zile”.

Conform unuia din capetele de acuzare, Al-Majid era vinovat că a ordonat atacul cu arme chimice împotriva populaţiei kurde din Halabja, în 1988. Fost ministru de interne în timpul regimului lui Saddam Hussein, care a acordat imense privilegii comunităţii sunite minoritare, Al-Majid s-a făcut cunoscut în întreaga lume pentru organizarea genocidului împotriva a mii de kurzi, în nordul Irakului, la sfârşitul anilor „80.

În procesul intentat fostului ministru irakian, care a demarat în decembrie 2007, au fost organizate 36 de runde de audieri, fiind ascultaţi 34 de martori. Pentru fapte similare, au mai fost condamnaţi la 15 ani închisoare fostul ministru al apărării Sultan Hasheem şi ex-şeful serviciilor secrete irakiene Ali Sader al Dauri. Şeful serviciilor secrete în Kurdistanul irakian Farhan Motlak va ispăşi o pedeapsă de zece ani privare de libertate.

La 2 martie anul trecut, Înaltul Tribunal Penal irakian l-a condamnat pe Al-Majid la moarte pentru asasinarea a zeci de irakieni şiiţi, în februarie 1999. Aceeaşi pedeapsă a primit-o în dosarul genocidului de la Anfal, în 1988, şi pentru represiunea împotriva şiiţilor din sudul Irakului, în 1991.
Născut în 1941, la Tikrit, oraşul natal al lui Saddam Hussein, „Ali chimicul” este considerat cel mai brutal reprezentant al fostului regim irakian. El a ocupat mai multe funcţii în guvernul Saddam, între care pe cea de ministru al apărării şi cea de ministru al internelor, precum şi postul de guvernator al Kuweitului, în timpul ocupaţiei irakiene a emiratului, în 1990, reaminteşte EFE.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata