Amazon câștigă o luptă de 303 de milioane de dolari în fața instanței europene

Amazon a câștigat lupta împotriva unui ordin al UE de a plăti impozite înapoi către Luxemburg, de aproximativ 250 de milioane de euro (303 milioane de dolari), într-o lovitură a cruciadei șefului concurenței, Margrethe Vestager, împotriva acordurilor preferențiale.

Contracararea a reînnoit apelurile parlamentarilor din UE pentru un acord global privind impozitul pe profit și analiștii juridici au declarat că Vestager este puțin probabil să renunțe la eforturi.

Blocul nu a reușit să arate că Luxemburgul i-a acordat comerciantului cu amănuntul online din SUA un tratament special, încălcând regulile privind ajutorul de stat, a decis Curtea Generală a UE.

Hotărârea sa urmează înfrângerii semnificative de anul trecut pentru Vestager împotriva Apple, care contestase ordinul prin care plătea 13 miliarde de euro (15 miliarde de dolari) în impozite ulterioare irlandeze.
Atât Amazon, cât și Apple au fost vizate de Vestager într-o campanie de eliminare a tranzacțiilor fiscale utilizate de statele UE, inclusiv Luxemburg și Olanda, pentru a atrage companii mari. Comisia consideră că aceste acorduri sunt neloiale.

„Comisia nu a demonstrat la standardul legal necesar că a existat o reducere nejustificată a sarcinii fiscale a unei filiale europene a grupului Amazon”, au declarat judecătorii UE din Luxemburg.

Amazon, într-o declarație, a salutat decizia, spunând că este în conformitate cu „poziția lor de lungă durată că au respectat toate legile aplicabile și că Amazon nu a primit niciun tratament special”.

Guvernul luxemburghez a declarat că hotărârea a arătat că acordul fiscal nu este un ajutor de stat – sau un avantaj care ar putea denatura concurența.
Vestager a spus că va examina hotărârea înainte de a decide dacă va face apel la instanța superioară a Europei.

Este puțin probabil să-și oprească cruciada, a spus Ioannis Kokkoris, profesor de drept al concurenței și economie la Universitatea Queen Mary din Londra, cu sediul în Londra.

„Abordarea viitoare a Comisiei în cazurile de ajutor de stat poate fi reglată pentru a se adapta la preocupările pe care le-a identificat instanța, dar acest hop nu va împiedica impulsul Vestager în această zonă”, a spus el.
Comisia Europeană, în hotărârea sa din 2017, anulată miercuri, a declarat că Luxemburgul a scutit Amazon de la plata impozitelor pe aproape trei sferturi din profiturile sale din operațiunile UE, permițându-i să canalizeze profiturile către o societate holding fără taxe.

În decizia sa din 2018 privind Engie, UE a declarat că acordul cu autoritățile luxemburgheze a redus în mod artificial sarcina fiscală a companiei, ceea ce înseamnă că a plătit o rată efectivă a impozitului pe profit de 0,3% pentru anumite profituri din Luxemburg timp de aproximativ un deceniu.

Curtea s-a alăturat Comisiei, spunând că utilitatea franceză a beneficiat de un avantaj fiscal.

Cauzele sunt T-816/17 Luxemburg / Comisie și T-318/18  Amazon împotriva Comisiei.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata