Ambasadorul Valentin Florea, rechemat din Chile

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, joi (22 iulie 2010) un decret privind rechemarea lui Valentin Florea din calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Chile, a informat Administraţia Prezidenţială.

De asemenea, şeful statului a semnat un decret privind rechemarea lui Traian Laurenţiu Hristea din calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Ucraina. În luna iulie, ambasadorul României în Chile, Valentin Florea, a fost implicat într-un accident rutier din comuna Vitacura, din care a ieşit nevătămat fizic.

Potrivit ziarului La Nacion, vehiculul pe care îl conducea reprezentantul diplomatic al ţării noastre s-a înscris în mod greşit în trafic şi s-a ciocnit frontal cu un alt automobil. Florea a scăpat nevătămat, însă şoferul celeilalte maşini a fost accidentat grav, fără a risca însă să-şi piardă viaţa.

„Am intrat pe această stradă şi am fost lovit pe partea stângă. Ştiu că m-am răsucit de două ori, probabil că m-am răsucit de mai mult de două ori. (…) Nu sunt rănit, sunt bine, deoarece vă spun că altfel nu ştiu ce s-ar fi întâmplat”, a povestit la momentul respectiv diplomatul, potrivit postului de radio Cooperativa. Pe 15 iulie, procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-au sesizat din oficiu în legătură cu incidentul rutier de pe 12 iulie.

Potrivit Parchetului General, în urma examinării datelor şi indiciilor existente, a rezultat că ambasadorul Valentin Florea conducea pe drumurile publice în zona Vitacura, Santiago de Chile, un autoturism aparţinând misiunii diplomatice a României în acest stat şi a efectuat o manevră de întoarcere greşită, acroşând un alt autoturism, condus de o persoană în vârstă de 28 de ani.

Potrivit Convenţiei cu privire la relaţiile diplomatice, imunitatea de jurisdicţie a diplomatului în statul acreditar nu îl poate scuti pe acesta de jurisdicţia statului în care s-a produs fapta, astfel încât fiecare dintre state îşi derulează propria anchetă, mai susţinea Parchetul General. Cei doi diplomaţi au fost rechemaţi în ţară la încheierea mandatului de ambasador în ţările respective.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata