Americanii bogaţi trăiesc în medie cu 15 ani mai mult decât cei săraci

28

Banii şi locul de reşedinţă joacă un rol major în determinarea speranţei de viaţă în SUA, potrivit unui studiu publicat luni, 11 aprilie,  în revista „Journal of the American Medical Association” (JAMA), informează agenţia DPA.

Cei mai bogaţi cetăţeni ai SUA — adică 1 la sută, aflaţi la cel mai înalt punct din scara veniturilor — trăiesc în medie cu 15 ani mai mult decât compatrioţii lor de la capătul inferior al aceeaşi scări a veniturilor, a constatat un studiu condus de economistul Raj Chetty de la Universitatea Stanford.

Cercetătorii şi-au întemeiat studiul pe miliarde de date culese de la autorităţile americane din domeniul fiscal şi al pensiilor. Aceste date arată că cei bogaţi au o durată a vieţii mai lungă indiferent de locul în care trăiesc. În ceea ce îi priveşte pe săraci, locul de reşedinţă joacă un rol determinant în durata vieţii acestora.

Astfel, locuitorii mai puţin norocoşi din oraşe cum sunt San Francisco, Los Angeles sau New York, rămân totuşi sănătoşi în mai mare măsură decât cei din zonele industriale sau din regiunile mai puţin prospere ale ţării. De ce anume se întâmplă acest lucru, experţii nu pot să aprecieze, notează DPA.

Rezultatele studiului au arătat că, de exemplu, americanii cu un venit de aproximativ 230.000 de dolari pe an, au o şansă bună să trăiască până la vârsta de 89 de ani. Pe de altă parte, cei care au trăit la nivelul sărăciei în oraşul Detroit, sediul industriei auto din SUA sau în alte oraşe industriale, au o durată medie de viaţă de 74 de ani, mai constată studiul citat de agenţia DPA. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News