Amplă delegaţie de parlamentari israelieni, la Auschwitz, pentru Ziua Internaţională de Comemorare a Holocaustului

Aproximativ 100 de foşti deportaţi şi 55 de deputaţi israelieni din Knesset au adus luni un omagiu victimelor Holocaustului la fostul lagăr nazist de la Auschwitz-Birkenau, la 69 de ani de la eliberarea acestuia de către trupele sovietice, transmite AFP.

Cea mai mare delegaţia a Knesset-ului care s-a deplasat vreodată în străinătate a mers pe sub poarta cu trista şi celebra inscripţie ‘Arbeit macht frei’ (‘Munca te face liber’), la intrarea la Auschwitz I, cea mai veche parte a acestui lagăr instalat de Germania nazistă în sudul Poloniei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Conduşi de liderul majorităţii parlamentare, Yariv Levin (partidul Likud), şi de liderul opoziţiei, Isaac Herzog (Avoda), deputaţii au vizitat muzeul lagărului, unde se află o nouă expoziţie despre Holocaust, inaugurată în luna mai a anului trecut de premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Preşedintele parlamentului israelian, Yuli Edelstein, care trebuia să reprezinte statul Israel la comemorări, a fost nevoit să-şi anuleze venirea din cauza decesului soţiei sale săptămâna trecută.

Ceremoniile de marcare a 69 de ani de la eliberarea lagărului au început în cursul dimineţii. O sută de supravieţuitori veniţi din diferite ţări au depus flori la Zidul Morţii, locul unde naziştii îi împuşcau pe deţinuţi.

Cele mai importante ceremonii urmează să se desfăşoare în cursul după-amiezii la Birkenau, loc principal de exterminare a evreilor, la o distanţă de trei kilometri de Auschwitz I.

Deputaţii din Knesset urmează să se întâlnească în cursul serii, la Cracovia, cu aleşi polonezi şi parlamentari veniţi din alte ţări.

Ziua de 27 ianuarie, de marcare a eliberării lagărului de către armata sovietică în 1945, este din 2005 Ziua internaţională consacrată memoriei victimelor Holocaustului.

Un milion de evrei europeni au fost ucişi la Auschwitz-Birkenau, precum şi 70.000-75.000 de polonezi non-evrei, 21.000 de romi, 15.000 de prizonieri de război sovietici şi 10.000-15.000 de alţi deţinuţi, potrivit datelor muzeului lagărului. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata