„An Education”: Dificila alegere a lui Jenny

‘An Education’ este un film foarte ‘academic’ regizat de premiatul director danez de film, Lone Scherfig, avându-i în rolurile principale pe Carey Mulligan şi Peter Sarsgaard, alături de Alfred Molina, Rosamund Pike şi Emma Thompson.

Este povestea unei adolescente pe punctul de a deveni femeie. Este localizată în Marea Britanie la începutul anilor 60 în plină epocă conservatoare post-belică şi la începutul unui deceniu eliberat ulterior de orice convenţionalism.
Cu un scenariu semnat de Nick Hornby, filmul este o adaptare a memoriilor ziaristei Lynn Barber, notează Las Provincias, care oferă săptămâna această o avanpremieră a filmelor nominalizate la Oscar.

Mulligan este steaua în ascensiune a filmului care o interpretează pe Jenny, o liceeană care uită de visele sale de a intra la Oxford când cunoaşte un bărbat un seducător de două ori mai în vârstă decât ea. Jenny intră în cercurile luxoase ale capitalei britanice, călătoreşte în străinătate, participă la licitaţii de artă, dar în momentul în care trebuie să opteze pentru acest stil de viaţă îşi dă seama că trebuie să renunţe la studii şi la visele sale.

Cariera cinematografică a lui Carey Hannah Mulligan (Londra, 1985) a început în 2005 cu un mic rol în filmul ‘Mândrie şi Prejudecată’, adaptare remarcabilă a romanului lui Jane Austen transpusă pe ecran de Joe Wright. A jucat rolul tinerei libertine Kitty Bennet, una din surorile mai mici ale lui Keira Knightley.
Acea atitudine dezinvoltă de a spiona la geam şi de a asculta la uşă, i-a adus simpatia publicului. Merită să ne aducem aminte că în timpul vizitei puţin ortodoxe a familei Bennet la conacul Bingley, pentru a le propune organizarea unui bal, Carey zâmbeşte neîncetat. Nervozitatea, potrivită tonului comic în care era filmată întreaga scenă, se datora de fapt emoţiei care o copleşea. Până la urmă era vorba de primul ei film.

De aceea a făcut multe lucruri pe care înainte nu le făcuse. De exemplu, să plângă. Într-o scenă a vărsat atâtea lacrimi sfâşâietoare – s-a gândit tot timpul la înmormântarea mamei sale – încât la a treia dublă ochii i-au secat pur şi simplu. Atunci a învăţat că este mai bine să dai totul de abia la a treia sau a patra dublă, când echipa de filmare şi-a intrat în mână.

În anii care au urmat, chipul lui Carey Mulligan a devenit popular în diferite apariţii pe micul ecran, în seriale precum ‘Bleak House’, şi ‘The Amazing Mrs Pritchard’, înainte de a-i da replica lui Colin Firth în ‘And When Did You Last See Your Father ?’, un film emoţionant inspirat din memoriile poetului Blake Morrison. Şi astfel se cizela talentul acestei tinere actriţe londoneze a cărei carieră în anul 2009 a marcat un important punct de cotitură.

Michael Mann o distribuie în filmul său cu gangsteri ‘Inamicul public’ alături de Johnny Depp; după care avea să urmeze ‘Brothers’ sub bagheta regizorului Jim Sheridan, alături de Natalie Portman, în calitate de al doilea personaj feminin cu greutate şi, mai ales, ‘An Education’ care îi va aduce succes, nominalizări şi premii.

Dacă în ‘Mândrie şi Prejudecată’ subiectul trata despre cât de greu şi de dureros este să te îndrăgosteşti, ‘An Education’ abordează pericolele abordării vieţii de adult de mâna unui seducător matur. În filmul lui Lone Scherfig, Carey Mulligan o interpretează pe Jenny, o liceană eminentă trăind în anul 1961 cu un viitor promiţător, a cărei cale se intersectează cu un bărbat de 35 de ani (Peter Sarsgaard), care o copleşeşte cu stilul său de viaţă de lux.

Carey joacă admirabil rolul aceastei adolescentă carismatice ce pare mult mai matură la cei 16 ani îmbobociţi, vârsta inocenţei care o face o pradă uşoară pentru contradicţii şi paşi greşiţi. Mulligan străluceşte peste întreaga distribuţie cu o interpretare modulată pe sensibilitatea dramatică, marcând inteligent evoluţiile oscilante ale dilemei interioare a personajului. O intrepretare remarcabilă care i-a adus premiul BAFTA pentru cea mai bună actriţă şi o nominalizare la Oscar.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata