Anglia, îngrijorată că până la un milion de moldoveni ar putea veni din cauza unei „portiţe” în legislaţia UE

Aproape un milion de imigranţi din Republica Moldova s-ar putea îndrepta spre Marea Britanie din cauza unei portiţe în legislaţia UE, relatează publicaţiile Express şi Telegraph, care subliniază că moldovenii primesc dreptul de a trăi şi munci în UE de la ţara vecină, România, membră a blocului comunitar.

Peste 120.000 de moldoveni au deja paşapoarte româneşti şi 800.000 au aplicat pentru a le primi. ‘Portiţa’ s-a deschis după ce România, ultima aderată la blocul comunitar alături de Bulgaria, a acordat drepturi cetăţeneşti etnicilor români din R.Moldova. ‘Este uimitor faptul că aproape un milion de cetăţeni moldoveni au aplicat pentru a deveni cetăţeni ai UE.

Este esenţial ca Marea Britanie să acţioneze, alături de partenerii săi din UE, sau vom avea iar un val de forţă de muncă ieftină’, a avertizat Sir Andrew Green, preşedintele grupului de presiune MigrationWatch.
La începutul acestui an, preşedintele român Traian Băsescu a declarat că moldovenii ar trebui să ‘circule liber atât în România cât şi în Uniunea Europeană’ şi a promis că 10.000 de aplicaţii din această ţară, al cărei PIB per capita este echivalent cu cel al Sudanului, vor fi procesate în fiecare lună, potrivit Telegraph.

Cererea pentru paşapoarte UE este atât de puternică încât guvernul român a deschis două noi consulate în R.Moldova, cel mai sărac stat al Europei cu o populaţie de 3,6 milioane de locuitori, din care 90% intenţionează să plece, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite, relevă Express.
Potrivit The Telegraph, salariul mediu lunar în Republica Moldova, o ţară unde şomajul este ridicat, este exhivalentul a 130 de lire şi peste un milion de moldoveni au plecat deja la muncă în străinătate, majoritatea ca imigranţi ilegali în economia neagră a Europei.

Situaţia a alarmat alte state din UE, deoarece acordarea cetăţeniei revine guvernelor naţionale, cum ar fi cel al României, chiar dacă nota de plată pentru imigraţia în masă va trebui să fie achitată de Europa de Vest, potrivit Telegraph.
Acelaşi ziar notează că problema s-a amplificat după ce UE s-a extins la statele Europei de Est şi la ţările din regiunea Balcanilor, în 2004 şi 2007. De asemenea, Ungaria şi-a schimbat recent legislaţia pentru a permite etnicilor maghiari din întreaga Europă de Est să solicite cetăţenia maghiară, iar Bulgaria a emis peste 60.000 de paşapoarte pentru macedoneni.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata