Anglia se va confrunta cu ani de pene de curent şi de creştere a facturilor la electricitate

26

Marea Britanie se va confrunta cu ani de pene de curent şi de facturi mai mari la electricitate ca urmare a orientării către o energie mai verde, a susţinut duminică un important expert pe probleme de energie, citat de cotidianul britanic Express.

Potrivit lui Derek Birkett, un fost inginer cu o experienţă bogată în furnizarea energiei electrice în Marea Britanie, obsesia din ce în ce mai pronunţată legată de încălzirea globală şi de sursele regenerabile de energie ameninţă stabilitatea alimentării cu energie a Marii Britanii.
De asemenea, Birkek este de părere că aşteptările legate de energia regenerabilă nu sunt în prezent decât nişte ‘iluzii periculoase’, care vor afecta puternic consumatorii.
‘Vom plăti un preţ foarte mare pentru neglijenţele fostului guvern care s-a concentrat pe sursele de energie regenerabilă’, a precizat Birkett.

‘Avem nevoie de un amestec de surse de energie, iar acest lucru cere timp. Energiile regenerabile au problema de a nu fi permanente, în special energia eoliană, şi avem nevoie de o mai mare capacitate de back-up. Punând toate sursele noastre într-un singur coş riscăm întreruperi ale furnizării de electricitate’, a avertizat cercetătorul.
‘Există un entuziasm exagerat al guvernelor de a împinge în faţă încălzirea globală, ceea ce mă face foarte suspicios’, a adăugat Birkett.

În prezent, mai puţin de 5% din energia Marii Britanii provine din surse regenerabile, însă costul ‘disproporţionat’ de punere în aplicare a tehnologiei verzi ajunge la multe milioane de lire sterline, a precizat el. Într-o nouă carte, ‘Când se vor stinge luminile’, publicată luna aceasta, Birkett susţine că lucrurile nu vor evolua decât spre mai rău.

De asemenea, expertul este de părere că ‘stimulentele generoase’ oferite dezvoltatorilor din domeniul energiei verzi sunt trecute consumatorilor, în condiţiile în care Marea Britanie se luptă să respecte directivele UE privind emisiile de carbon. El a avertizat totodată că bazarea, din ce în ce mai mult, pe energia regenerabilă creează o incertitudine generalizată cu privire la alimentarea cu energie.
În condiţiile în care multe centrale nucleare şi mine de cărbune se închid, nu se poate exclude că la un moment dat britanicii nu vor rămâne fără energie electrică. Adevărata problemă este cum să se asigure că acest lucru nu se va întâmpla şi că luminile din Marea Britanie ‘nu se vor stinge’, a precizat expertul.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata