Anihilarea unei presupuse reţele de trafic de grăsime umană

Patru persoane au fost arestate in Peru de la inceputul lunii noiembrie, in cadrul unei anchete privind o presupusa retea de trafic international de grasime sau de tesuturi umane, care ar putea fi legata de saizeci de disparitii, potrivit unor surse judiciare citate de ziarul Le Monde. Alte sapte persoane sunt cautate, dintre care doi resortisanti italieni.

Potrivit procurorului care se ocupa de ancheta, Jorge Sans Quiroz, grasimea era “comercializata in laboratoare europene” de cosmetice. S-a demonstrat deja ca un asasinat comis la mijlocul lunii septembrie a avut ca scop prelevarea de tesut destinat traficului. Patru persoane au fost inculpate in acest caz.
Reteaua ar putea fi in legatura cu disparitia a 60 de persoane in regiunile don zona Anzilor, Pasco si Huanuco, la 400 km nord-est de Lima, desi aceste legaturi nu au fost confirmate.
Politia a efectuat primele arestari dupa ce a descoperit la inceputul lui noiembrie un recipient care continea grasime umana, trimis intr-o intreprindere de transporturi din Lima care provenea din Huanuco.

Au fost arestate doua persoane la sosire si doua la locul de expediere. Suspectii italieni au fost identificati datorita “interceptarii convorbirilor telefonice” ale suspectilor peruani arestati. Unul dintre ei s-ar fi intors in Europa, a adaugat procurorul Sans. Conform generalului Félix Burga, director al diviziei criminale al politiei, au aparut indicii despre “existenta unei retele internationale de trafic de grasime umana” cam cu doua luni in urma. “Grasimea poate fi vânduta cu 15.000 USD (10.056 euro) pe galon (aproape 4 litri) in tarile europene”, potrivit presei peruane.

Potrivit autoritatilor peruane, grupul de traficanti ii ataca pe taranii sau persoanele care circulau s ingure in zonele indepartate din Anzi, le atragea cu oferte de munca, apoi le ucidea si preleva grasimea si tesuturi. Modul de operare aminteste de legenda andina a “Pishtacos”, nume derivat din “quechua pishtay” (a taia in lamele), care teroriza populatiile de la munte. Potrivit acestui mit, aceste personaje ii atacau si-i ucideau pe calatorii sau femeile singure, ii dezmembrau si foloseau sau vindeau grasimea in scopuri diverse: pentru lubrifianti, sapunuri, unguente sau creme.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata