Aplicaţie pentru citirea şi ascultarea simultană a operelor lui Shakespeare

La 20 de ani de la adaptarea foarte modernă a piesei „Richard III”, actorul Ian McKellen şi regizorul Richard Loncraine vor să îl facă pe Shakespeare mai accesibil, lansând o aplicaţie mobilă disponibilă de sâmbătă, 23 aprilie, ziua celei de-a 400 comemorări a morţii celui mai celebru dramaturg englez, transmite AFP.

Proiectul cuprinde 37 de aplicaţii cu tot atâtea piese ale lui Shakespeare, prima fiind „Furtuna”, ultima operă a scriitorului, dar publicată în fruntea „First Folio”, prima culegere ale creaţiilor sale, editată la şapte de ani de la dispariţia sa, în 1623.

Nu este teatru, dar nu este nici o simplă versiune digitală: în jumătatea superioară a ecranului apar actori care recită textul în faţa camerei, fără costume sau decoruri, în timp ce dialogurile apar în partea inferioară. Se pot face pauze pentru accesarea unor note şi comentarii, în funcţie de nivelul dorit (şcoală, liceu sau universitate).

„Nu este un spectacol. Purtăm hainele noastre, actorii nu interacţionează între ei, ci cu dumneavoastră, persoana aflată de cealaltă parte a aplicaţiei”, a spus Ian McKellen vineri, la British Film Institute din Londra, la lansarea aplicaţiei.

„Shakespeare nu voia va dumneavoastră să îi citiţi piesele, ci dorea ca actorii să le citească, să le înveţe, să le pună deoparte şi apoi să le recite în public”, a adăugat actorul.

Piesele dramaturgului englez „au fost scrise în urmă cu 400 de ani şi, prin urmare, este foarte greu pentru un public modern care nu le-a studiat la liceu sau la facultate să le înţeleagă”, a spus şi Richard Loncraine, cofondator al Heuristic Media, editor al acestor aplicaţii.

Filmările au avut loc pe parcursul a două zile în studiouri cinematografice adevărate, cele de la Pinewood, actorii stând unii lângă alţii în faţa camerelor şi a unui prompter uriaş pe care defila textul. Heuristic Media intenţionează să înregistreze în luna septembrie alte patru piese („Romeo şi Julieta”, „Macbeth”, „Othello” şi „Visul unei nopţi de vară”), tot cu câte un actor celebru în rolul principal.

Având un caracter pedagogic, aplicaţia, disponibilă numai pe iPad la 4,99 de lire sterline, se adresează în primul rând celor care îl studiază pe Shakespeare în limba originală — 56 de milioane în toată lumea, potrivit lui Richard Loncraine. Se vrea în acelaşi timp un demers înaintea mersului la teatru, pentru ca publicul, care cunoaşte deja textul, să poată trece de dificultatea cuvintelor pentru a profita din plin de spectacol.

Ian McKellan nu a uitat să spună în încheiere că „numai mergând la teatru veţi avea adevărata experienţă shakespeariană”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata