Aprecierea de către Traian Băsescu a românilor care muncesc în străinătate, privită critic de presa britanică

Protecţia socială în ţările occidentale a fost atât de mare, încât oamenii erau dispuşi mai degrabă să primească asistenţă de la stat şi să-i lase pe români să le ia locurile de muncă, a afirmat recent preşedintele României Traian Băsescu la postul naţional de televiziune.

Deşi el nu a menţionat în mod specific Marea Britanie, aceasta este a doua destinaţie cea mai populară după Germania pentru imigranţii români, scriu ziarele britanice Express şi Daily Star de vineri, care pleacă de la aceste declaraţii ale şefului statului român pentru a critica atât sistemul britanic de asistenţă socială, cât şi încurajarea de către România a emigrării pentru locuri de muncă.

Potrivit Express, remarcile preşedintelui vor constitui mai mult ca sigur o încurajare pentru migrarea în continuare spre ţări ca Marea Britanie, în contextul în care Băsescu a sprijinit dorinţa poporului său de a găsi de lucru în străinătate în loc să fie o povară pentru stat, la ei acasă. Comentariile preşedintelui au arătat de ce ţări precum Marea Britanie sunt un magnet pentru oameni din întreaga lume.

Ele au subliniat, de asemenea, nevoia urgentă de reformare a asistenţei sociale promisă de guvernul britanic de coaliţie şi de măsuri pentru a instrui propria „armată” de şomeri din Marea Britanie să muncească în loc să lâncezească bazându-se pe protecţia statului, în timp ce lucrătorii străini ocupă posturile vacante.
Cifrele oficiale estimează că circa 100.000 români lucrează în Marea Britanie, de la 7.600 înregistraţi ca locuind aici, în recensământul din 2001, scrie Express, care aminteşte că România este unul dintre cei mai noi membri ai UE, care s-au alăturat abia în 2007.

Băsescu a folosit postul de televiziune naţional pentru a le mulţumi public românilor care trăiesc şi muncesc în străinătate, în loc să se înscrie pentru beneficii sociale acasă, subliniază publicaţia. „Imaginaţi-vă ce rău ar fi dacă cele două milioane de români care lucrează în Marea Britanie, Italia, Spania, Franţa, Germania ar veni să solicite ajutoare de şomaj în România, când deja avem deficite la fondurile de şomaj.

Deci acestor oameni am să le mulţumesc pentru ceea ce fac pentru România”, a afirmat Traian Băsescu. România nu a avut suficiente locuri pentru forţa de muncă, a mai spus preşedinte le român, care a pus boom-ul privind locurile de muncă de peste mări pe seama occidentalilor care nu sunt dispuşi să muncească şi a sistemelor sociale generoase din acele ţări.
Băsescu a relevat că România se află cu mult în urma unor ţări ca Italia şi Spania, iar în aceste ţări protecţia socială este la un nivel care-i face pe italieni şi spanioli, de exemplu, să se simtă confortabil să rămână şomeri, mai degrabă decât să lucreze în munci manuale grele.

Preşedintele român a apreciat că românii muncesc din greu pentru ei pentru a câştiga mai bine şi a face mai mulţi bani decât ar fi putut acasă. La fel ca şansa de a lucra în Marea Britanie, cetăţenii din alte ţări din UE pot avea acces la unele beneficii britanice imediate, cum ar fi alocaţii pentru copii, pe care le pot pretinde chiar dacă copiii lor locuiesc în ţările lor de origine.
După 12 luni în Marea Britanie pot aplica pentru alte plăţi, cum ar fi ajutorul de şomaj, care sunt mult mai mari decât ceea ce ar primi în România.

„Preşedintele Basescu ne-a pus în faţă o oglindă care ne arată ce înseamnă cultura noastră socială şi a identificat lipsa de stimulente pentru muncă care înseamnă că atât de mulţi cetăţeni din Marea Britanie aleg protecţia socială în locul muncii, şi de ce atât de mulţi imigranţi vin aici pentru bani”, a declarat Fiona McEvoy, reprezentanta Alianţei Contribuabililor, care militează pentru scăderea fiscalităţii.

Europarlamentarul UKIP Nigel Farage a declarat, la rândul său: „Noi nu putem da vina pe români pentru că iau ceea ce pot lua, dar putem da vina pe propriul guvern pentru faptul că a permis scăderea salariilor lucrătorilor britanici şi ca locurile de muncă să le fie oferite celor pregătiţi să lucreze pentru mai puţini bani.”
Un purtător de cuvânt al Ambasadei României din Marea Britanie a subliniat faptul că preşedintele Băsescu nu a menţionat Marea Britanie în emisiunea TV la care a fost invitat, relevă Express.

El a spus că numai în Italia şi Spania singure se află aproximativ două milioane de muncitori români, în timp ce estimările ambasadei sugerează că nu se află mai mult de 100.000 de români care lucrează în Marea Britanie.
„Majoritatea românilor care doresc să lucreze în Marea Britanie trebuie să aplice pentru o autorizaţie formală, care este eliberată pentru lucrătorii calificaţi doar în cazul în care se dovedeşte că locurile lor de muncă nu pot fi luate de către britanici sau alţi cetăţeni din UE”, a spus el.

„Muncitorii necalificaţi sunt limitaţi la domeniul agriculturii şi al procesării alimentare de sezon”. Cu toate acestea, potrivit unui studiu realizat de website-ul românesc de recrutare tjobs.ro, Marea Britanie este a doua destinaţie cea mai populară după Germania, pentru românii care doresc să muncească în străinătate, ţine să sublinieze publicaţia britanică.
Numărul românilor care vin aici este de aşteptat să crească din cauza măsurilor de austeritate dure de acasă. O reducere cu 25 la sută a salariilor din sectorul public a determinat o creştere a numărului de medici şi asistente medicale care solicită locuri de muncă în Marea Britanie, aminteşte Express.

Titrând „Preşedintele român le mulţumeşte expatriaţilor că mulg ajutorul de şomaj din alte ţărľ’, Daily Star relevă la rândul său că Traian Băsescu a adus un omagiu celor două milioane de români care muncesc în străinătate.
Ziarul notează că zeci de mii de români primesc bani de la contribuabilii din Marea Britanie în contextul în care au dreptul la alocaţie pentru copii, credite şi sprijin la locuinţe de îndată ce sosesc aici.

În plus, când românii rămân fără locuri de muncă pot primi plăţi generoase, cum ar fi ajutorul de şomaj după 12 luni de muncă în Marea Britanie. Daily Star consideră uimitoare emisiunea televizată în care preşedintele român le-a mulţumit românilor pentru ceea ce fac pentru ţara lor, plecând din ţară şi scutind statul român de a le acorda ajutor de şomaj când România se confruntă cu deficite la fondurile de şomaj.

De asemenea el a pus boomul înregistrat de România în materie de lucrători străini ce muncesc în alte ţări din UE pe seama occidentalilor leneşi şi răsfăţaţi care preferă să nu muncească. În aceste ţări e mai comod să fii şomer decât să faci munci manuale, menţionează Daily Star afirmaţiile lui Băsescu.
Ziarul aminteşte şi de concedierea în România a 30.000 de bugetari anul trecut precum şi faptul că se prevede concedierea altor 40.000 anul acesta, în încercarea de a înfrunta criza globală.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata