Aproape 1 din 5 salariaţi din Grecia este angajat al statului

Aproape 1 din 5 salariaţi din Grecia este angajat al statului, potrivit unui recensământ încheiat vineri (30 iulie 2010) în baza acordului de asistenţă financiară încheiat cu FMI şi Uniunea Europeană, transmite Reuters. Măsura a fost cerută de FMI şi UE, după ce guvernul elen a declarat că nu deţine cifra precisă a angajaţilor săi.

Circa 768.000 de angajaţi (17,5% din totalul celor 4,4 milioane de salariaţi) au fost incluşi într-o nouă bază de date care va ajuta guvernul să gestioneze mai bine plata salariilor în sectorul de stat.
„Această bază de date ne va ajuta să creăm o autoritate de plăţi unică pentru tot sectorul de stat”, a explicat ministrul de finanţe Giorgios Papaconstantinou, într-o conferinţă de presă.

Unii angajaţi s-au opus recensământului, temându-se că datele ar putea fi folosite pentru a li se reduce salariul sau gradul ierarhic, ori din motive religioase. Guvernul i-a ameninţat însă cu încetarea plăţilor pe cei care refuză să se înregistreze.
Recensământul a inclus angajaţii din administraţia centrală şi locală, judecătorii, personalul medical din spitalele de stat, militarii, preoţii. Nu au fost luaţi în calcul salariaţii companiilor cu capital de stat. Procentul de angajaţi în sectorul de stat din totalul salariaţilor diferă în Europa. În Marea Britanie şi Franţa, acesta este de 21%, iar în Germania, de 11%.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata