Arestarea unui hacker faimos face lumină asupra infracţionalităţii din Rusia

Arestarea lui ‘BadB’ – un faimos hacker, urmărit de serviciile secrete ale SUA – face lumină asupra lumii tenebroase a hackerilor din Rusia, programatorii ingenioşi şi adesea bine-educaţi care aduc pagube importante comerţului electronic, scrie International Herald Tribune (IHT).

Autorităţile din Rusia sunt reticente când vine vorba de prinderea acestor talentaţi autori de fraude pe internet, din motive care, în opinia experţilor din domeniul securiăţii, ţin de incompetenţă, corupţie sau mândrie naţională.
Într-un asemenea context, reţeaua condusă de BadB s-a impus drept ‘una dintre organizaţiile cele mai sofisticate de infracţiuni financiare online din lume’, se indică într-un comunicat al lui Michael P. Merritt, director adjunct de investigaţii la Secret Service, în a cărui sarcină intră monitorizarea fraudelor financiare pe internet.

Numele real al lui ‘BadB’ este Vladislav A. Horohorin, după cum indică un comunicat publicat săptămâna trecută de către Departamentul de Justiţie al Statelor Unite.
Tânărul în vârstă de 27 de ani, cu dublă cetăţenie ucraineană şi israeliană, locuia la Moscova înainte de a fi arestat de către poliţia franceză în timpul unei călătorii pe care o efectua în Franţa la începutul acestei luni.

BadB este aşteptat să apară în curând în faţa unui tribunal francez, care va decide cu privire la posibila sa extrădare în Statele Unite, unde hackerul ar putea primi până la 12 ani de închisoare şi o amendă de 500.000 dolari, dacă este condamnat pe baza acuzaţiilor de fraudă şi furt de identitate. Pentru cel puţin nouă luni, hackerul a trăit însă fără a se ascunde la Moscova, deşi figura pe lista celor mai căutaţi infractori informatici din lume.

Deşi procuratura din SUA îl identificase, într-un rechizitoriu secretizat, pe BadB cu Vladislav Horohorin, până în luna august a acestui an Horohorin nu fusese prins. La 7 august, Horohim, aflat într-o călătorie din Rusia în Franţa, a fost reţinut pe baza unui mandat de arestare american, în momentul în care se îmbarca pentru un zbor din Rusia către Nisa.

Potrivit declaraţiei Secret Service, Horohorin gestiona site-uri Web pentru hackeri, care au reuşit să fure multe numere de carduri de credit, vândute apoi anonim pe internet în mai multe ţări.
Numerele erau comercializate pe site-urile carder.su şi badb.biz, iar plata se făcea indirect prin intermediul conturilor furnizate de un sistem de decontare online rus cunoscut sub numele de Webmoney, un analog al PayPal.

În Rusia, arestările pentru infracţiuni informatice sunt destul de rare, chiar şi atunci când hackerii care trăiesc în această ţară au fost identificaţi public de către organizaţii străine, cum ar fi Spamhaus, o organizaţie non-profit cu sedii la Geneva şi Londra, care monitorizează sursele de spam.
Frauda online nu este o prioritate majoră pentru poliţia rusă, este de părere Dmitri Zaharov, purtător de cuvânt al Asociaţiei Ruse a Comunicaţiilor Electronice, un grup de lobby pentru industria legală de internet din Rusia, deoarece cea mai mare parte a fraudelor vizează computerele din Europa sau din Statele Unite.

Politica poate juca de asemenea un rol în atitudinea nepăsătoare a Rusiei faţă de fraudele informatice. Potrivit lui Vladimir Sokolov, director adjunct al Institutului pentru Siguranţa Informaţiilor, organizaţie de cercetare din Rusia, Statele Unite şi Rusia sunt încă în dispută în privinţa unor chestiuni fundamentale legate de siguranţa informatică, deşi diferenţele sunt în curs de diminuare.

În timp ce Statele Unite tind să vadă în siguranţa computerelor un domeniu de aplicare a legii, Rusia presează în direcţia semnării unui tratat internaţional care să reglementeze utilizarea ‘armelor informatice’ de către agenţiile militare sau de spionaj. Anul trecut, State le Unite au deschis negocierile pe marginea unui astfel de tratat, dar au continuat să facă presiuni pentru o cooperare mai strânsă în ceea ce priveşte aplicarea legii, a adăugat Sokolov.

Pe de altă parte, cercetătorii în domeniul siguranţei computerelor au lansat o ipoteză tulburătoare: bandele de infractori informatici ar fi cooptate de către serviciile secrete din Rusia, care le-ar oferi acoperire pentru activităţile lor în schimbul expertizei acestora sau a permisiunii de a le folosi reţelele de calculatoare în scopuri politice – spre exemplu, pentru distrugerea site-urilor unor dizidenţi.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata