Arizona nu mai vrea nici un imigrant

Imigranţii din Arizona pot respira uşuraţi. Cu 24 de ore înainte de intrarea în vigoare a controversatei legi SB1070, judecătoarea Susan Bolton a blocat-o parţial, eliminând capitolele cele mai contestate ale legii imigraţiei în Arizoa, care ar putea deschidea calea spre ceea ce se cunoaşte, drept ‘racial profiling’, sau caracterizare rasială, informează joi ziarul El Mundo.

Este vorba de un război între puterea statală şi cea federală care va ajunge să fie decis, cu siguranţă, la Curtea Supremă. Totuşi, pentru mulţi hispanici lucrurile în Arizona nu mai sunt ca înainte. Cine vine acum în Arizona a aflat despre conflictul declanşat de miile de imigranţi fără acte. Asemeni păsărilor migratoare, care au greşit anotimpul, ei şi-au pierdut busola care îi îndrepta spre cafenelele sau pământurile care aveau nevoie de mână ieftină de lucru.

Este adevărat că acest pământ roşu şi arid nu era nici până acum primitor pentru cel care fugea din propria ţară pentru a scăpa de sărăcie, dar putea găsi aici un refugiu şi un loc unde să facă economii pentru a le trimite cu religiozitate acasă. Aici copiii lor putea primi drepturi depline ca orice cetăţean şi să viseze ca generaţiile lui viitoare să-şi poată împlini aici ‘visul american’.

Chiar şi străinul cel mai lipsit de mijloace putea găsi o casă în ţara de adopţie. Şi, cocoţat într¬o camionetă pentru a merge la muncă, se putea simţi ca unul în plus printre localnici. Acel străin cu trăsături de indian se putea simţi asemeni unui cowboy, fără să se mai sinchisească de culoarea pielii şi de trăsăturile feţei sale. Majortatea americanilor sprijină legea SB1070 deşi, paradoxal, sunt convinşi că această măsură nu va ajuta la diminuarea imigraţiei ilegale.

Lumea ar putea crede că westernurile aparţin unui trecut legendar şi violent, dar azi Arizona este Far West-ul de altădată. Individul care înainte curăţa pomii, piscinele sau aranja grădina, se teme acum că va fi arestat şi separat brutal de copii săi. Copii de altfel norocoşi că s-au născut într-o ţară care le-a acordat statutul legal, dar cu teama să nu fie despărţiţi de părinţii trimişi cu forţa în ţara de origine.

Cel defavorizat şi care vine de departe este conştient de suspiciunile pe care le suscită în comunitatea gazdă care îl priveşte cu teamă pentru că arată altfel şi aduce cu el alte tradiţii care fac să se clatine temeliile uniformităţii. Inamicii imigranţilor ilegali îi critică pentru că le fură locurile de muncă, paturile din spitale sau le ocupă băncile din şcolile americane.

Protestează cu feţe îngrijorate grădinarii, chelnerii, muncitorii din construcţii şi agricultorii transformaţi toţi în călăi gata să arunce peste graniţă, cu puşti şi pistoale, concurenţa. Prin judecătoarea Bolton s-a ajuns la un armistiţiu, dar sunt mulţi cei din Arizona care şi-au făcut deja bagajele pentru a-şi continua fuga mai departe, spre tărâmuri mai puţin neospitaliere. Acesta este deşertul implacabil şi dur al Arizonei.

Citește și
1 Comentariu
  1. Lorenzo spune

    Din pacate pentru jurnalistii romani, ceea ce se intampla in USA privind imigratia ilegala nu este pe intelesul lor. Nu exista tara in lumea asta in care diferenta rasiala si de nationalitate sa fie mai stufoasa decat in tara tuturor posibilitatilor. Problema este ca cei care s-au nascut aici sau care au emigrat legal ( adica au un SSN sau Green Card) isi cauta locuri de munca si muncesc legal adica platesc taxe catre IRS. Taxe din care autoritatile americane sustin somajul, cei care sunt pe ajutor social scolile si serviciile catre populatie,pensiile(SSN) lucruri de care beneficiaza si muncitorii ilegali chiar daca nu platesc taxe catre stat. Si asta nu este tot. Acesti muncitori precum ati si specificat in articol trimit sume considerabile in tarile de origine ceea ce aduce un prejudiciu firmelor de retail din USA. Sunt sigur ca, pana nu vii aici sa traiesti alaturi de acesti spanish( cum gresit li se spune) nu ai cum sa intelegi. Nu-s decat 2 saptamani de cand copilul meu a fost atacat de o banda de 4 tineri de origine sud americana dar nascuti si crescuti aici. L-au amenintat cu cutitul sa le dea telefonul. Cel mai tanar dintre ei avea 7 ani. Deci pe langa necazurile care le produc nici nu profita de posibilitatile pe care le au pentru a se integra in societate.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata