Arnold Schwarzenegger, de la „Terminator” la „inovator”, potrivit lui Laurent Fabius

24

Implicându-se activ în lupta împotriva schimbărilor climatice, starul de la Hollywood și fostul guvernator al Californiei Arnold Schwarzenegger a trecut de la statutul de „Terminator” la cel de „inovator” și „vizionar”, a apreciat sâmbătă șeful diplomației franceze Laurent Fabius, citat de AFP.

‘Îl știam ca Terminator, dar foarte rar un Terminator poate fi în același timp și un inovator și un vizionar’, a declarat ministrul cu ocazia unui ‘summit al regiunilor pentru climat’ organizat la 10 și 11 octombrie la Paris. Schwarzenegger, care a fondat organizația R20 ‘Regions of Climate Action’, se numără printre inițiatorii summitului.

El s-a întâlnit vineri cu președintele francez Francois Hollande în perspectiva marii reuniuni consacrate mediului în 2015 de la Paris, cu ocazia căreia comunitatea internațională și-a propus să atingă un acord ambițios pentru a limita ritmul și efectele încălzirii globale.

‘Schimbările climatice nu țin de domeniul ficțiunii (…) Este ceva mai important decât orice film. Lupta adevărată se poartă aici și acum. Aceasta este provocarea vremurilor noastre’, a subliniat fostul erou al filmelor de acțiune.

Insistând asupra progreselor realizate în materie de dezvoltare durabilă și mai ales asupra eficienței energetice a Californiei, Arnold Schwarzenegger a explicat că ‘nu avem de ales între economie și ecologie’, adăugând totuși că el a fost nevoit să ducă ‘o luptă intensă’ împotriva companiilor de lobby și a așa-numiților ‘climatosceptici’. Dar, a avertizat Schwarzenegger, ‘a nu face nimic ne va costa o avere’ și ‘nu trebuie să așteptăm statul sau un acord internațional pentru a acționa’.

O ‘declarație de la Paris’ urmează să fie semnată oficial marți după-amiază de toți participanții la reuniune — veniți din Quebec, Nigeria sau din statul brazilian Rio—, reprezentanții statelor federale, ai regiunilor și orașelor care se angajează să acționeze concret în lupta împotriva modificărilor climatice, notează AFP. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata