Atac armat la San Bernardino: Farook făcuse un împrumut de 28.500 de dolari

Anchetatorii încearcă să urmărească traseul unei sume de 28.500 de dolari, care a fost virată într-un cont al lui Syed Farook cu două săptămâni înainte ca acesta, împreună cu soția sa Tashfeen Malik, să ucidă 14 oameni la un centru pentru persoane cu dizabilități din San Bernardino (California), relatează AFP.

Banii provin dintr-un împrumut făcut on-line de Syed Farook prin intermediul companiei Prosper Marketplace, al cărei sediu se află în San Francisco (California), a declarat marți o sursă apropiată dosarului. Împrumutul a fost ulterior finanțat prin banca on-line Webbank.com, al cărei sediu se află în Utah (vest).

Ulterior, Farook a efectuat o retragere de 10.000 de la o sucursală a Union Bank din San Bernardino, un oraș cu 200.000 de locuitori din California.

Anchetatorii încearcă să stabilească dacă retragerea celor 10.000 de dolari, efectuată la 20 noiembrie, a servit pentru a-l plăti pe Enrique Marquez, persoana care a cumpărat cele două puști semiautomate AR-15, utilizate de Farook și soția sa Malik în comiterea masacrului. Marquez ar putea face obiectul unei urmăriri penale, în special în cazul în care armele au fost modificate ilegal, a transmis postul de televiziune Fox. În zilele care au precedat masacrul din 2 decembrie, cel puțin trei transferuri a câte 5.000 de dolari au fost făcute în contul mamei lui Farook, Rafia.

Aceste depozite și retrageri constituie ‘probe importante de premeditare’ și fac puțin plauzibilă ipoteza că masacrul a survenit ca urmare a unei presupuse dispute la locul de muncă, ceea ce l-ar fi făcut pe Farook să deschidă focul asupra colegilor săi din serviciile de sănătate publice din San Bernardino.

‘Rugăciunile noastre și inimile noastre sunt cu victimele tragediei de San Bernardino.Webbank evaluează toate cererile de împrumuturi în conformitate cu normele în vigoare și, în special, cu legile antiterorism și de combatere a spălării banilor’, se menționează într-un comunicat al băncii.

Potrivit postului de televiziune Fox News, Syed Farook câștiga 53.000 de dolari pe an. Un martor care se ruga împreună cu americanul de origine pakistaneză la o moschee din San Bernardino a declarat pentru AFP că Farook ‘a trăit visul american: s-a căsătorit, a avut un copil și a câștigat 77.000 de dolari anul trecut’.

Ca inspector sanitar, funcționar în cadrul serviciilor publice din San Bernardino, Farook îndeplinea toate condițiile pentru obținerea unui împrumut, subliniază pentru AFP o sursă apropiată de acest dosar.

Pe de altă parte, postul MSNBC, citat de Reuters, a relatat că cei doi asasini comunicaseră cu ‘oameni cu vederi extremiste’ din zona Los Angeles. Cuplul ‘erau în legătură cu persoane cu vederi extremiste din zona Los Angeles. Poliția a confirmat că era vorba de comunicări electronice’, a relatat MSNBC. Surse din guvernul SUA au declarat pentru Reuters că cei doi erau în contact cu presupuși islamiști din Europa și din SUA aflați sub supravegherea FBI. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata