Atacul de la hidrocentrala Baksan arată că obiectivele strategice le sunt accesibile teroriştilor

Atacul terorist de la hidrocentrala Baksan, din sudul Rusiei, dovedeşte faptul că obiectivele de importanţă strategică le sunt accesibile extremiştilor, relevă cotidianele moscovite de joi.

Presa rusă arată că, după agresiunile asupra miliţienilor şi alte diversiuni mărunte, teroriştii au trecut la aruncarea în aer a obiectivelor de infrastructură.
Kommersant scrie că teroriştii au recurs, miercuri dimineaţa, la o diversiune la hidrocentrala Baksan din regiunea Kabardino-Balkaria. Ei au distras atenţia forţelor de ordine angrenate în paza hidrocentralei, detonând mai întâi o bombă la o secţie locală de poliţie.

Apoi au omorât doi agenţi de pază de serviciu şi au avariat prin explozii două din cele trei generatoare ale hidrocentralei. Consumatorii de curent nu au avut de suferit de pe urma atacului, întrucât au fost alimentaţi cu energie de la surse de rezervă.
În ceea ce priveşte generatoarele afectate, compania „RusGhidro” intenţiona să le înlocuiască în 2014, iar acum acest proces va fi urgentat. Acţiunea teroriştilor a dovedit că obiectivele de importanţă strategică din domeniul energetic le sunt uşor accesibile, iar sistemul de combatere a terorismului este la cel mai redus nivel.

Nezavisimaia Gazeta remarcă faptul că, după atacurile asupra miliţienilor şi a micilor diversiuni, extremiştii din Caucazul de Nord au trecut la un nou gen de infracţiune, şi anume aruncarea în aer a obiectivelor importante de infrastructură.
Cauza atacului de la hidrocentrală nu a fost identificată, dar pot fi implicaţi atât extremişti religioşi, cât şi clanuri politice, care luptă pentru influenţă în regiune. Preşedintele comitetului islamic al Rusiei, Heydar Jemal, consideră atacul drept parte a unui program pentru destabilizarea Caucazului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata