Avion deturnat în Cipru: Teroristul avea centură cu explozibil falsă

17

Un tribunal din Cipru l-a plasat miercuri, 30 martie, în arest preventiv pentru opt zile pe egipteanul care a deturnat în urmă cu o zi, cu ajutorul unei centuri false cu explozibili, un avion al companiei EgyptAir, constrâns să aterizeze pe aeroportul din Larnaca, transmite AFP.

În cele opt zile, poliţia va ancheta incidentul deturnării aeronavei, încheiat cu eliberarea celor 55 de pasageri şi a membrilor de echipaj, teferi şi nevătămaţi.

Potrivit AFP, poliţia a indicat tribunalului că Seif al-Din Mohamed Mostafa, în vârstă de 58 de ani, ar putea fi inculpat pentru deturnare, răpire de persoane în scopul conducerii lor spre o destinaţie necunoscută, comportament ameninţător şi alte acţiuni care încalcă legea antiteroristă.

După audiere, egipteanul, care nu a fost interogat de instanţă, a făcut semnul ‘V’ al victoriei către jurnalişti după ce a fost urcat într-o maşină a poliţiei.

Miercuri, piratul aerului a pretins că avea asupra sa o centură cu explozibili pentru a-l constrânge pe pilotul cursei EgyptAir între Alexandria şi Cairo să se îndrepte spre Cipru, la 500 km de coastele egiptene. Au urmat opt ore tensionate pe aeroportul din Larnaca, pasagerii şi echipajul fiind eliberaţi treptat, iar piratul aerului capturat.

Autorităţile cipriote au declarat imediat că incidentul nu a fost unul terorist, ci ‘acţiunea individuală a unei persoane instabile psihologic’. Cererile sale ‘nu au fost suficient de logice pentru a fi luate în serios’, a indicat ministrul de externe cipriot, Ioannis Kasoulides.

Seif al-Din Mohamed Mostafa, care a trăit în Cipru până în 1994, ceruse în primul rând ca fosta sa soţie, o cipriotă împreună cu care are mai mulţi copii, să vină la aeroport, dorind să-i înmâneze o scrisoare.

Percheziţiile efectuate după deturnare au arătat că bărbatul nu aveau explozibili asupra sa. Explozibili nu au fost găsiţi nici în aeronava deturnată.

Un avion trimis de guvernul egiptean în cursul serii de miercuri i-a adus pe o parte dintre pasageri pe aeroportul din Cairo.

Potrivit unui responsabil din poliţia egipteană, Seif al-Din Mohamed Mostafa a mai fost încarcerat în trecut pentru diferite infracţiuni, în special pentru trafic de droguri. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: dailyrecord.co.uk

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata