Preşedintele Poloniei, soţia sa şi înalţi oficiali polonezi şi-au pierdut viaţa în accidentul aviatic de la Smolensk

Preşedintele polonez Lech Kaczynski, soţia sa, preşedintele băncii centrale a Poloniei, Slawomir Skrzypek, şeful statului major al armatei, şi zeci de demnitari polonezi au murit sâmbătă (10 aprilie 2010) dimineaţă în urma prăbuşirii avionului de tip Tupolev în care se aflau, în apropiere de aeroportul Smolensk, din vestul Rusiei, informează agenţiile de presă ruse şi poloneze.

Lech Kaczynski şi soţia sa se aflau printre cele 96 de persoane aflate la bordul avionului, care au murit în accident. La bordul avionului se mai aflau politicieni, lideri religioşi şi foşti disidenţi anticomunişti, care urmau să participe la ceremonia de marcare a 70 de ani de la masacrul de la Katyn, unde 22.000 de ofiţeri polonezi au fost executaţi sumar de către serviciile de securitate sovietice din acea vreme (NKVD).

O greşeală a pilotului avionului s-ar putea afla la originea catastrofei aeriene produse sâmbătă, în Rusia, în care şi-au pierdut viaţa preşedintele polonez Lech Kaczynski, soţia sa şi numeroase oficialităţi de la Varşovia, a indicat o sursă a forţelor de ordine ruse, citate de RIA Novosti, informează AFP.
„Se pare că o greşeală a echipajului în momentul efectuării manevrelor de aterizare este la originea catastrofei”, a indicat o sursă a forţelor de ordine ruse, citată de RIA Novosti, informează AFP.

Postul de televiziune Polsat a anunţat că, din cauza ceţii, autorităţile ruse i-au propus echipajului polonez să aterizeze la Minsk /Belarus/ sau la Moscova, însă pilotul a decis să efectueze manevrele de aterizare lângă Smolensk. Avionul s-a prăbuşit la cea de-a patra încercare de aterizare, conform Interfax.
Purtătorul de cuvânt al guvernului polonez a anunţat sâmbătă că Polonia va organiza alegeri prezidenţiale, ca urmare a accidentului aviatic de la Smolensk (vestul Rusiei), în care şi-au pierdut viaţa şeful statului, Lech Kaczynski, soţia sa, şi numeroase oficialităţi militare, religioase şi politice, informează Reuters şi AP.

„Conform Constituţiei, vom organiza alegeri prezidenţiale anticipate”, a indicat pentru Reuters Pawel Gras. De asemenea, preşedintele Dietei, camera inferioară a Parlamentului polonez, Bronislaw Komorowski, a devenit preşedinte interimar al Poloniei, a indicat sursa citată. Specialişti constituţionali polonezi afirmă că data alegerilor prezidenţiale ar trebui anunţată în decurs de două săptămâni.

Lech Aleksander Kaczynski, preşedinte al Republicii Polone din 23 decembrie 2005, s-a născut la 18 iunie 1949 la Varşovia. În luna iunie 1989, Lech Kaczynski a fost ales membru al Senatului polonez şi vicepreşedinte al sindicatului Solidaritatea (Solidarnosc).
După căderea regimului comunist de la Varşovia, împreună cu fratele său geamăn, Jaroslaw, a contribuit la crearea mai multor formaţiuni politice de dreapta. În anul 2001, el a fondat Partidul ‘Lege şi Ordine’ (PiS).

Citește și
1 Comentariu
  1. Calin spune

    Sincere condoleante Poporului Polonez si familiilor indoliate din partea unui cetatean (cetateni)Roman.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata