Avion rus doborât de Turcia: Reuniune extraordinară a NATO, la cererea Ankarei

O ‘reuniune extraordinară’ a NATO va avea loc marți, la ora 16:00 GMT, ‘la cererea Turciei’, în urma incidentului de la granița turco-siriană unde un avion rus de vânătoare Su-24 a fost doborât de aviația turcă, Ankara susținând că aparatul a încălcat spațiul aerian turc, transmit AFP și RIA Novosti.

‘La cererea Turciei, Consiliul Atlanticului de Nord’, principalul forum de consultare politică al NATO, ‘va ține o reuniune extraordinară la ora 17:00 (ora Bruxellesului)’, a indicat un reprezentant al organizației, citat de agenția menționată.

Acest consiliu este format din înalți reprezentanți ai celor 28 de state membre ale Alianței Nord-Atlantice, bloc militar din care Turcia face parte.

Kremlinul a calificat marți incidentul drept unul ‘foarte grav’, dar a făcut apel la reținere până la clarificarea tuturor circumstanțelor, după cum a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin.

***

Premierul turc Ahmet Davutoglu, care a convocat o reuniune de urgență cu șeful Statului Major, Hulusi Akar, și cu ministrul de externe Feridun Sinirlioglu a decis ca Ankara să sesizeze NATO și ONU cu privire la incidentul de la frontiera turco-siriană.

Potrivit CNN Turk, cei doi piloți care se aflau la bordul avionului de vânătoare doborât au reușit să se catapulteze, pe teritoriul Siriei.

De la începutul intervenției militare ruse în Siria în sprijinul regimului președintelui Bashar al-Assad, la sfârșitul lunii septembrie, incidentele de frontieră s-au înmulțit între Ankara și Moscova.

La 3 octombrie, avioane de vânătoare turce au interceptat un avion militar rus angajat în Siria, care încălcase spațiul aerian al Turciei și care a fost forțat să se întoarcă. Moscova a invocat atunci ‘condiții meteo nefavorabile’.

Armata turcă a doborât la 16 octombrie o dronă de fabricație rusă, care pătrunsese în spațiul aerian al Turciei.
Tensiunile între cele două țări au crescut în ultimele zile, după o serie de bombardamente ruse care, potrivit Ankarei, au vizat localități turcofone în Siria. Turcia l-a convocat vineri pe ambasadorul Rusiei la Ankara pentru a protesta față de ‘consecințele serioase’ ale acestei operațiuni. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata