Bacteria ucigaşă a măslinilor a fost detectată şi în Corsica

Un prim caz de Xylella fastidiosa, bacteria distrugătoare a măslinilor care a lovit în special Italia, a fost detectat la Propriano în sudul Corsicii (Franța) pe frunzele de mirt, a anunțat Ministerul Agriculturii, citat de AFP.

Prezența bacteriei a fost detectată pe un gard viu din Propriano, a declarat ministerul, adăugând că autoritățile de sănătate ale insulei trebuie să elaboreze un plan de luptă în cursul zilei.

Într-o declarație, Prefectura Ajaccio a precizat că bacteria Xylella fastidiosa a fost identificată în Corsica de Sud pe frunze de mirt (Polygala myrtifolia) într-o zona comercială din Propriano.

Bacteria a fost detectată în Franța pentru prima dată la mijlocul lunii aprilie, la piața en-gros de la Rungis, din regiunea pariziană, pe o plantă ornamentală de cafea provenită din America Centrala, care a fost izolată rapid.

Însă de aceasta dată ea a fost descoperită în sălbăticie în Corsica.

Detectarea plantei suspecte a fost făcută în contextul consolidării măsurilor puse în aplicare de statul francez din primăvara anului 2014, pentru prevenirea introducerii în țară a acestui organism care a devastat mii de măslini în regiunea Puglia din Italia.

În acest context, se fac în mod regulat prelevări ce s-au dovedit până în prezent negative. În acest context, o prelevare efectuată la 20 iulie a fost găsită cu rezultat „pozitiv”, notează prefectura.

Între măsurile primare ale planului de urgență puse în aplicare, prefectura a enumerat dezrădăcinarea plantelor, controlul insectelor din zonă și declanșarea unei anchete epidemiologice, mai notează AFP. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata