Banca centrală a Japoniei lansează experimente privind emiterea unei monede digitale proprii

Banca Japoniei (BOJ) a început luni experimente pentru a studia fezabilitatea emiterii unei monede digitale proprii, alăturându-se eforturilor altor bănci centrale care urmăresc să se potrivească cu inovația realizată de sectorul privat.

Prima fază a experimentelor, care va avea loc până în martie 2022, se va concentra pe testarea fezabilității tehnice a emiterii, distribuției și valorificării unei monede digitale a băncii centrale (CBDC), a declarat BOJ într-un comunicat.
BOJ va trece ulterior la a doua fază a experimentelor care vor examina funcții mai detaliate, cum ar fi stabilirea limitelor cantității de CBDC pe care o poate deține fiecare entitate.

Dacă este necesar, banca centrală va lansa un program pilot care implică furnizorii de servicii de plată și utilizatorii finali, a declarat luna trecută directorul executiv al BOJ, Shinichi Uchida.

„Deși nu există nicio schimbare în poziția BOJ, acesta nu are în prezent niciun plan de a emite CBDC, credem că inițierea experimentelor în această etapă este un pas necesar”, a declarat Uchida unui comitet de factori politici și lobby-uri ale băncilor care analizează CBDC.

Băncile centrale globale se uită la dezvoltarea monedelor digitale pentru a-și moderniza sistemele financiare, pentru a evita amenințarea cu criptomonedele și pentru a accelera plățile interne și internaționale.

În timp ce China conduce pachetul, BOJ a accelerat eforturile de a ajunge din urmă cu un plan anunțat în octombrie pentru a începe experimentarea modului de operare a propriei sale monede digitale.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata