Banca Naţională a Elveţiei menţine dobânda în teritoriul negativ pentru că francul este încă prea puternic

Banca Națională a Elveției (SNB) a decis joi, 17 septembrie, să mențină nemodificată dobânda de politică monetară în teritoriul negativ, adăugând că francul elvețian suferă în continuare de o ‘supraevaluare semnificativă’, chiar dacă săptămâna trecută a atins cea mai scăzută valoare din ultimele opt luni în raport cu moneda euro, transmite Reuters.

La începutul acestui an, SNB a decis să renunțe în mod brusc la pragul maxim al cursului de schimb de 1,20 franci pentru un euro, decizie care a dus la aprecierea cu 30% a francului elvețian în raport cu moneda euro și a provocat probleme unei economii bazată pe exporturi. Între timp, economia elvețiană a revenit pe creștere, iar francul s-a depreciat, dar este totuși cu 10% mai puternic față de euro decât era la începutul anului, când SNB a eliminat plafonul care limita aprecierea monedei.

La reuniunea sa de politică monetară trimestrială, Banca Națională a Elveției a menținut dobânda pentru depozitele la vedere la—0,75%, în conformitate cu estimările analiștilor intervievați de Reuters și a reiterat că este gata să intervină pe piețele valutare, dacă va fi nevoie.

‘Francul elvețian este în continuare semnificativ supraevaluat, în pofida ușoarei sale deprecieri. Dobânzile negative din Elveția și disponibilitatea SNB de a interveni atunci când este nevoie pe piețele valutare fac investițiile în franci mai puțin atractive, toți acești factori au redus presiunea asupra francului’ se arată în comunicatul de presă al SNB.

Măsurile adoptate recent de SNB cumulate cu îmbunătățirea perspectivei pentru zona euro și speculațiile potrivit cărora Banca Centrală americană va începe în scurt timp să majoreze dobânda de bază au ajutat moneda euro să treacă săptămâna trecută peste pragul de 1,10 franci, pentru prima dată de la începutul acestui an.

Joi seară urmează să se încheie și reuniunea de politică monetară de la Rezerva Federală americană iar o eventuală creștere de dobândă ar fi prima majorare a costului creditului adoptată de Fed în aproape 10 ani. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata