Băncile europene ar putea pierde 400 miliarde de euro de pe urma creditelor neperformante

22 de mari grupuri bancare din Uniunea Europeana ar putea acumula in 2009 si 2010 pierderi de aproape 400 miliarde euro de pe urma creditelor neperformante, potrivit oficialilor care au vazut o varianta preliminara a concluziilor testelor de stres derulate de regulatorii europeni, informeaza un articol publicat in cotidianul International Herald Tribune.

Potrivit acestor oficiali, care au dorit sa-si pastreze anonimatul, la reuniunea care va avea loc joi si vineri, la Goteborg (Suedia), ministrii de Finante din Uniunea Europeana au de gând sa dea publicitatii cel putin o parte din concluziile testelor de stres. În plus, ministrii au de gând sa deruleaza in scurt timp si teste de stres in rândul companiilor europene de asigurari.

Cifra de 400 miliarde de euro, sau 580 miliarde de dolari, se refera la pierderile de creditare estimate, mai degraba decât la totalul activelor neperformante, plecând de la ipoteza unui scenariu negativ conform caruia prognozele macroeconomice ( de pilda cresterea PIB pentru acest an si anul urmator) sunt mai mici decât prognozele oficiale ale Comsiei Europene.

Cifra nu a fost confirmata de Comitetul european al supraveghetorilor bancari (Committee of European Banking Supervisors – CEBS), organismul pan-european care a derulat testelor de stres. Fondul Monetar International va da publicitatii miercuri propriile sale estimari cu privire la starea de sanatate a bancilor.

Citeste si:  TVA rămâne la 24%

În luna aprilie a acestui an, Fondul estima ca bancile europene au nevoie de 375 miliarde de euro petnru a acoperi pierderile de pe ruma creditelor neperformante, comparativ cu 275 miliarde ed dolari pentru bancile americane. De asemenea, oficialii europeni citati de International Herald Tribune, sustin ca testele de stres in rândul companiilor europene de asigurari urmeaza sa fie derulate de Comitetul european al inspectorilor pentru asigurari si pensii ocupationale.

Cu o strategie de investitii mai prudenta, majoritatea companiilor de asigurari, cu exeptia notabila a gigantului American International Group, s-au ferit de produsele toxice care au provocat colapsul multor banci occidentale in ultimul an.
Însa spre deosebire de banci, companiile de asigurari sufera in prezent de pe urma nivelul deosebit de scazut al dobânzilor de referinta practicate in marile economii. Acest lucru a afectat profiturile rezultate de pe urma investitiilor in bonduri.

Citeste si:  World Machinery Works SA Bacău traversează criza cu venituri în creştere
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner