Barack Obama a trimis în Cuba prima scrisoare după 50 de ani de întrerupere a serviciilor poştale

Preşedintele american, Barack Obama, a trimis în Cuba prima scrisoare după 50 de ani de întrerupere a serviciilor poştale.

„Dragă Ileana. Sper ca această scrisoare — care va ajunge la tine prin primul zbor poştal între Statele Unite şi Cuba după mai bine de 50 de ani — să rămână o amintire a unui nou capitol între ţările noastre” — este răspunsul pe care i l-a dat Barack Obama unei cubaneze de 76 de ani, Ileana Yarza, care şi-a împărtăşit preşedintelui de la Casa Albă dorinţa de a-l vedea, relatează lefigaro.fr.

Scrisoarea preşedintelui american, al cărei conţinut a fost făcut public de Casa Albă înainte ca ea să fie pusă într-un plic timbrat, se preconiza să ajungă pe insulă înainte de sosirea lui Barack Obama la Havana, duminică, potrivit executivului american. Cele câteva rânduri au fost trimise miercuri, cu zborul poştal inaugural, după reluarea legăturilor poştale americano-cubaneze.

În scrisoarea sa datată 18 februarie, Ileana Yarza îşi mărturiseşte mulţumirea la aflarea veştii despre vizita preşedintelui Obama în Cuba şi îl invită pe preşedintele american la ea acasă, la o cafea.

„Vă urmăresc cariera politică de la prima campanie electorală”, a scris ea, precizând că s-a bucurat de cele două victorii, din 2008 şi 2012, şi regretând că legea nu permite şi un al treilea mandat.

Serviciile poştale între Statele Unite şi Cuba fuseseră suspendate în 1963, imediat după intrarea în vigoare a embargoului american împotriva Cubei. Americanii au putut trimite totuşi scrisori în Cuba prin intermediul unei terţe ţări, ceea ce prelungea perioada în care destinatarii primeau corespondenţa şi mărea costurile.

Preşedintele Barack Obama, însoţit de prima doamnă, Michelle, şi de cele două fiice, a început duminică o vizită istorică de 48 de ore în Cuba, prima a unui preşedinte american din ultimii 88 de ani. Această vizită confirmă în mod spectaculos apropierea dintre Washington şi Havana, după o jumătate de secol de tensiuni rămase din timpul Războiului Rece. Cele două ţări au restabilit legăturile diplomatice în iulie 2015, aminteşte lefigaro.fr. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata