Barack Obama propune un fond de 5 miliarde de dolari pentru lupta împotriva terorismului

Președintele american Barack Obama a propus miercuri un fond special de 5 miliarde de dolari pentru lupta împotriva terorismului, într-un discurs în care șeful statului american prezintă prioritățile politicii externe a SUA și viziunea sa pentru restul mandatului la Casa Albă, informează AFP și DPA.

„Astăzi, fac apel la Congres să susțină (propunerea) pentru un nou fond de parteneriat împotriva terorismului de până la 5 miliarde dolari”, a declarat președintele american într-un discurs rostit la Academia Militară West Point, în statul New York.

„Acest lucru ne-ar permite să antrenăm, să consolidăm capacitățile și să facilităm acțiunile partenerilor noștri care se află în prima linie”, a mai spus Barack Obama.

„Aceste resurse ne vor oferi flexibilitatea de a efectua diferite misiuni, inclusiv antrenarea forțelor de securitate din Yemen care au trecut la ofensivă împotriva Al-Qaida, sprijinirea unei forțe multinaționale pentru menținerea păcii în Somalia, colaborarea cu alți aliați europeni pentru pregătirea în Libia a forțelor de securitate și a unei poliții de frontieră operaționale, sau sprijinirea operațiunilor (militare) franceze în Mali”, a mai spus Obama.

Totodată, liderul de la Casa Albă a afirmat că SUA își vor desfășura în mod unilateral forțele armate dacă țara este amenințată sau dacă securitatea aliaților săi este în pericol, notează DPA.

Astfel, Barack Obama s-a angajat în discursul său că o agresiune regională necontrolată „ar putea atrage implicarea” forțelor americane în cazul în care aceasta ar avea impact asupra aliaților SUA din sudul Ucrainei, Marea Chinei de Sud sau de „oriunde altundeva în lume”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata